Društvo

VOJVODIĆ: Nova pravila za novi kvalitet studiranja

Senat Univerziteta Crne Gore usvojio je na prošloj sjednici nova pravila studiranja na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama. U saopštenju UCG navedeno je da su nova pravila fokusirana na "povećanje kvaliteta i jasno definisanje i primjenu svih do sada različito tumačenih pravila i principa Bolonjske deklaracije, univerzitetskih vrijednosti i standarda evropskog obrazovanja". Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić u razgovoru za Pobjedu kaže da se radi o strateškim dokumentima koji su izraz odgovornosti prema studentu, nastavi, akademskoj zajednici šire gledano, društvu.
VOJVODIĆ: Nova pravila za novi kvalitet studiranja
Portal AnalitikaIzvor

- Možemo reći da je suština novih pravila u jasnom definisa nju principa na kojima zasnivamo nastavno-istraživački proces, koji su do sada, često i nedopustivo, različito tumačeni i primjenjivani. Osim usklađivanja sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom, pravila su izraz iskustava iz primjene Bolonjske deklaracije i odgovor na mnoge dosadašnje nedoumice koje su mučile i studente i nastavnike. U mnogim inoviranim normama dajemo prednost podizanju standarda kvaliteta, a istovremeno odgovaramo na potrebe studenata, u cilju povećanja efikasnosti studiranja. Kroz više stepena studiranja pravila su inovirana promišljajući praksu i misiju koju savremeni univerziteti imaju da studentu omoguće da ‘nauči , razumije i zna napraviti’, da regulišu obrazovni i istraživački proces, ali i da osvješćuju našu misiju u razvoju društva – kazala je Vojvodić Pobjedi.

Ona je istakla da je UCG u konstruktivnoj saradnji osluškivao probleme i prijedloge studenata. Za njih je, kako tvrdi, veliko olakšanje da više nema nesporazuma.

- Ima bojazni iskazanih od strane nastavnika da bi, zbog bezu slovnog prava na izlazak na završni ispit, moglo doći do zanemarivanja kolokvijuma kao kontinuirane provjere znanja. Hoću da vjerujem da nema mjesta toj sumnji. Da student nema razloga da ne koristi pogodnosti izlaska na predispitne provjere. Nadalje, neka rješenja iz pravila studiranja, naročito na osnovnim studijama, upravo odgovaraju na studentske zahtjeve i probleme na koje su ukazivali. Na primjer, obave znost praktične nastave, kao i odgovarajući ishodi učenja, odnosno rezultati učenja, čime idemo u susret evropskim standardima visokog obrazovanja i na što nas obavezuje i zakon. Pravila studiranja utvrđuju detalje ozakonjenog dodatnog ispitnog roka u avgustu, preciziraju obavezne izborne module, eliminisana je uslov ljenost izlaska na završni ispit Insistiramo na transpa rentnosti i odgovornosti, pa smo predvidjeli i to da se sumarne ocjene, odnosno rezultati studentskih anketa, objavljuju na sajtu Univerziteta - naglasila je Vojvodić.

Na pitanje šta nova rješenja donose u pogledu uslova studiranja i ima li promjena u visini školarina, Vojvodić je odgovorila da odluke o tome donosi Upravni odbor, za svaku studijsku godinu.

- Vjerujem da neće biti iznenađenja, pogotovo ne neprijatnih a voljela bih da vam mogu odgovoriti da su na državnom univerzitetu svi studiji budžetski regulisani i da zato na njemu studiraju najbolji - dodala je ona.

Jedna od zamjerki koje se najčešće čuju od poslodavaca jeste nivo znanja kojim raspolažu posljednje generacije visokoškolaca, što se poklapa sa periodom od početka primjene Bolonjske deklaracije. Tim povodom, vojvodić kaže da na UCG-u moraju biti senzibilniji za potrebe tržišta rada.

- Nužna je veća pažnja povodom zapošljivosti studenata, odnosno analize uticaja tržišta rada na formiranje ishoda učenja i njihovu provjeru. Tu je važno i kreiranje upisne politike, ali i kvalitet obrazovanja koje nudimo. Zahvaljujući ishodima učenja koje moramo definisati, kako smo obavezani, do oktobra 2015, i poslodavcima će biti jasnije koje su znanje, vještine i sposobnosti studenti stekli nakon završetka studija - rekla je rektorka UCG-a.

 

Foto: www.vebidoo.com

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vesko
04.03.2015. 16:27

Kako ocekivati da imate kvalitetne akademce ciji je nivo obrazovanja na zavidnom nivou kada je doslo vrijeme da se svako moze upisati na fakultet.Dobri ili cak dovoljni djaci iz srednjih skola se upisju na fakultete i navodno uspjesno studiraju.Izuzetak su oni fakulteti koji su douvjek imali nivo kao ETF,Medicina.Masinstvo,Gradjevina jer u sustini se bjezi od ovoh teskih fakulteta mada i na njima ima pada u kvalitetu u odnosu na stari program studiranja.Uvedite obavezni prijemni ispit,kontrolisite upisnu politku,inovirajte nastavne planove i programa,stvorite uslove za kvalitetnu prkaticnu nastavu posebno na tehnickim fakultetima,smanjite broj studenata koji se upisju na pojedine fakultete i stanite na put pohlepi vlasnika privatnih fakulteta koji da bi zaradili novac spustaju kriterijume i stvaraju neznalice sa diplomama.

6
1
D Deni
04.03.2015. 13:59

Postovana zasto su dokktorske studije na nasem univerzitetu 12 000 eura a svuda u okruzenju od 5 do 6 hiljada eura .I upisuju ih samo oni koji imaju politicke veze pa im ih opet narod plati

6
0
p profesor
04.03.2015. 13:33

Svi mi koji na odredjeni nacin ucestvujemo u visokom obrazovanju svesni smo cinjenice da je obrazovni nivo nasih akademaca sve nizi iz godine u godinu. Medjutim, to nam ne daje za pravo da u toku akademske godine menjamo pravila i uvodimo nove standarde "kvaliteta", posebno ukoliko oni nisu usaglaseni sa akreditacijom studijskih programa i predmeta gde se tacno precizira broj poena preispitnih i ispitnih obaveza studenata. U to ime, treba sagledati zakon o Visokom obrazovanju i sva podzakonska akta i uveriti se u ispravnost ove na precas donesene odluke koja direkno pogadja i to samo najbolje studente. Uostalom treba cuti i njihovo misljenje i stavove, jer oni su nasa budicnost!

11
0
D Dusan Madzarovic
04.03.2015. 10:41

BRAVO RADMILA VOJVODIC, TAKO SE PONASAJU osobe na svim pozicijama sveukupnog zivota i rada Crne Gore koje su dusom i srcem odane Crnoj Gori. Odanost Crnoj Gori i njenim interesima iskljucuje svoje licne interese bilo koje vrste i zato je Rektorka Vojvodic na pravom putu da u tome uspije. S R E C N O Radmila.

5
11
c cetinjanin10
04.03.2015. 09:46

Postovana rektorka Vojvodic,,zamolio bih vas da brigu za studente ne pokazujete na ovaj,nacin,i prepustite je njima,,samo bih vas pitao,dali je akademski posteno,u toku jedne akademske godine ,mijenjati vec ustaljena pravial,na osnovu kojih su studenti vec formirala svoj plan rada i ispita.A o saradnji sa studentskim prdstavnicima,zasto ne kazete kako je teklo glasanje,i dali su mogli studenti na bilo koji nacin da to sprijece.U ime mladosti ove zemlje ,razmislite o predlogu da ovo zazivi ,na pocetku naredne akedemske godine.Na taj nacin cete pomoci studentima,a oni u vama imati rektora i dobrog kolegu...Hvala

12
1
A Anonimno-347282285
04.03.2015. 11:50

"Da li" se pise odvojeno...

1
10