Zanimljivosti

Misteriozna žena sahranjena u grobu pored Ričarda III

U olovnom kovčegu u ruševinama engleske srednjovjekovne crkve, samo par metara od groba engleskog kralja Ričarda III, arheolozi su otkrili ostatke starije žene, čiji je identitet nepoznat.
Misteriozna žena sahranjena u grobu pored Ričarda III
Portal AnalitikaIzvor

Na osnovu analize njenih kostiju, može se, međutim, zaključiti da je pokopana krajem 13. ili u 14. vijeku, prije nego što je Ričard na brzinu sahranjen u franjevačkom manastiru “Grej frajers” u Lesteru (Engleska). Sastav njenih kostiju ukazuje na to da se kvalitetno hranila (meso, riba) i da je, shodno tome, imala visok društveni status.
Ona, međutim, nije jedina žena sahranjena na teritoriji ovog manastira. Štaviše, kralj Ričard III je jedini muškarac čije su posmrtne ostatke arheolozi do sada analizirali. U četiri preostala groba, uključujući i olovni kovčeg, bile su sahranjene žene.

“Očekivali smo da ćemo u njima naći monahe”, izjavio je direktor arheološkog nalazišta “Grej frajers” Metju Moris za “LiveScience”. Zbog toga je otkriće posmrtnih ostataka četiri žene bio iznenađenje za naučnike.

Ričard III je vladao Engleskom od 1483. do smrti 1485, kada je poginuo na bojnom polju za vrijeme Ratova ruža, koji su vođeni između pripadnika dinastija Lankaster i Jork. Ričard III je na brzinu sahranjen u manastiru “Grej frajers”, koji je uništen u 16. vijeku za vrijeme protestantske reformacije.

Sve donedavno nije se znalo tačno mjesto manastira. Godine 2012. arheolozi Univerziteta u Lesteru otkrili su ispod jednog parkinga njegove ruševine, kao i grob kralja Ričarda III.

Na osnovu njegovih posmrtnih ostataka, naučnici su saznali da je umro nasilnom smrću, da se dobro hranio dok je bio na vlasti i da je imao skoliozu.

Olovni kovčeg u kome je sahranjena žena, ukrašen Hristovim raspećem, nalazio se u većem sarkofagu od krečnjaka, a otkriven je u drugoj fazi iskopavanja na nalazištu, avgusta 2013, kako se pretpostavlja, na mjestu gdje se nekada nalazila crkva, blizu oltara.

Istorijski izvori navode na zaključak da je bilo više žena koje su bile donatori i dobrotvori ove crkve, ali žena iz olovnog kovčega nije dovedena u vezu s nekom određenom istorijskom ličnošću.

(tekst: Blic.rs)

Portal Analitika