Svijet

Ostin: Od avgusta ubijeno više od 8,5 hiljada boraca Islamske države

Međunarodna koalicija, pod komandom SAD, ubila je u vazdušnim udarima u Iraku više od 8,5 hiljada boraca Islamske države (IS) od avgustu prošle godine, saopštio je danas načelnik Centralne komande američke vojske, general Lojd Ostin.
Ostin: Od avgusta ubijeno više od 8,5 hiljada boraca Islamske države
Portal AnalitikaIzvor

Ostin je rekao da, ne samo da je ubijeno najmanje 8,5 hiljada boraca ID, nego je uništeno na stotine njihovih vozila, tenkova i teškog naoružanja.

Vazdušnim udarima je takođe smanjena sposobnost ID da sprovode udare na rafinerije i sabirne naftne punktove, posebno u susjednoj Siriji.

Ostin je rekao da ID, koja je kontrolisala ključne djelove sjevernog i zapadnog Iraka od prošlog ljeta, nije više u stanju da zauzme i drži novu teritoriju.

"Činjenica je da oni više ne mogu da čine ono što su radili na početku, a to je da zauzimaju i kontrolišu novu teritoriju", naglasio je Ostin u obraćanju Odboru Predstavničkog doma za oružane snage.

Obraćanje Ostina, bivšeg komandanta američkih snaga u Iraku, dio je pripremljenog govora u Predstavničkom domu, a povodom zahtjeva američkog predsjednika Baraka Obame za legalnu potporu za sprovođenje vojne kampanje protiv ID u Iraku i Siriji.

Njegovo obraćanje dolazi usljed nove neizvesnosti o pravcu borbe protiv ID, pošto su iračke snage uz podršku (iranske) šiitske milicije spremne na kontraofanzivu protiv džihadista u gradu Tikrit.

Portal Analitika