Svijet

Ukrajincima poskupljuje gas

Prosječna cijena gasa za građane Ukrajine od 1. aprila biće veća 285 odsto, odlučila je Nacionalna komisija za regulisanje energetike i stambeno komunalne usluge.
Ukrajincima poskupljuje gas
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi B92, minimalna tarifa utvrđena na nivou od 3.600 grivni (121 euro) za hiljadu kubnih metara, porasla je za 1.791 grivnu.

Tarifa važi u sezoni za grijanje od 1. oktobra do 30. aprila i odnosi se na mjesečnu potrošnju do 200 kubnih metara. U ostalim slučajevima gas košta 7.188 grivni (242 eura) za hiljadu kubnih metara.

Cijena grijanja za preduzeća povećala se 2,2 puta, na 2.934 grivni (99 eura). 

Povećanje cijena komunalnih usluga je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje pomoći. Povećanje tarifa je neophodno da bi one odgovarale cijenama uvoznog goriva. Obim odobrene pomoći MMF-a je 17,5 milijardi dolara. Od toga Ukrajina očekuje da će 10,8 milijardi dobiti ove godine. 

Ranije je objavljeno da su u februaru Ukrajinci u prosjeku platili gas za pripremu hrane oko 15 grivni (0,5 evra) mjesečno, a za grijanje 460 grivni (15,5 eura za stan od 50 kvadrata). U aprilu će cijene biti povećane na 62 grivne, odnosno 760 grivni, respektivno. 

Ukrajina se našla među pet "najjadnijih" ekonomija, prema danas objavljenoj listi ekonomskog portala Blumberg. "Indeks bijede", dobijen kao jednostavan zbir stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, u Ukrajini iznosi 27 procenata. 

Prema procjeni profesora Stiva Hankea sa američkog Univerziteta "Džons Hopkins", realna godišnja inflacija u Ukrajini dostigla je 272 odsto. Prema zvaničnim podacima, cijene su porasle 28,5 odsto. 

Pri tome minimalna plata u Ukrajini je pala na 43 dolara (1.218 grivni) zbog deprecijacije nacionalne valute, navodi Interfaks Ukrajina. 

Prema riječima ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, povećanje plata i penzija u Ukrajini nije moguće. "U ovoj fazi zemlja nema takav resurs, jer se sve daje za odbranu, bezbjednost, armiju, tenkove, oružje, za jačanje linije bezbjednosti i izgradnju državne granice", rekao je on prije nekoliko dana. 

Šef vlade je dodao da zemlja na opremanje armije troši 5,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Portal Analitika