Svijet

Podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske (RS) zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine.
Podignuta optužnica za zločin u Štrpcima
Portal AnalitikaIzvor

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušichi (BiH) 27. februara 1993.

"Podizanjem ove optužnice je poslije 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice", navelo je Tužilašto u saopštenju.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još 10 osoba osumnjičenih za taj zločin.

Svih 15 osumnjičenih je uhapšeno 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, piše u saopštenju.

Voz 671 na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine zaustavila je uniformisana grupa predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Putnici su potom odvedeni u obližnje selo u opštini Višegrad i ubijeni.

Od 20 otetih putnika, 18 je bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porekla.

Vechina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

Do danas su nađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. Haški Tribunal osudio je Lukića na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994.

Viši sud u Bijelom Polju osudio je na 15 godina zatvora Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca zbog otmice u Štrpcima, a Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio tu presudu.

Ranisavljević je bio član naoružane grupe koja je otela putnike, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u zločinu.

Portal Analitika