NATO

Pejanović-Đurišić sa ambasadorkom SAD o nastavku reformi sektora odbrane

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa novoimenovanom ambasadorkom SAD Margaret Uehara-om. Pejanović-Đurišić je naglasila značaj strateškog partnerstva sa SAD u oblasti odbrane i izrazila očekivanje da Crna Gora i u narednom periodu ima punu podršku kako za nastavak sprovođenja reforme sektora odbrane, tako i za napredak na putu ka članstvu Crne Gore u NATO.
Pejanović-Đurišić sa ambasadorkom SAD o nastavku reformi sektora odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka je informisala ambasadorku o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i planiranim aktivnostima koje je Ministarstvo odbrane odlučno da sprovede kako bi se proces što uspješnije realizovao.

Takođe, upoznala je i sa aktuelnim planovima Ministarstva odbrane u pogledu nastavka modernizacije i reorganizacije Vosjke Crne Gore, kao i daljeg unapređenja kapaciteta Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove.

U tom kontekstu, Pejanović-Đurišić je istakla da će predstojeće bilateralne konsultacije u oblasti odbrane, koje će biti održane krajem marta u Vašingtonu, biti odlična prilika da se i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Pentagona razmijene informacije o postignutim rezultatima u oblasti odbrane i planovima za naredni period.

Ambasadorka Uehara je iskazala značaj rezultata koje je Crna Gora postigla u reformi odbrambenog sektora i izgradnji kapaciteta oružanih snaga.

Posebno je naglasila značaj učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnoj misiji ISAF, kao i učešća u Resolute Support misiji,ne samo kao doprinosa međunarodnom miru, već i potvrde da je VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti.

Ponovila je punu podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, kao i spremnost da se unaprijedi saradnja na svim poljima od značaja za dalje sprovođenje reformi, što bi rezultiralo pozivom Crnoj Gori da postane punopravna NATO članica.

 

Portal Analitika