Politika

Liberalna partija predstavila prijedlog Zakona o zaštiti dužnika

Liberalna partija predstavila je danas javnosti, ranije najavljeni prijedlog Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga. Na pres konferenciji, tim povodom, govorili su predsjednik LPCG Andrija Popović, predsjednica NVO Građanski bankarski ombudsman Dejana Savićević i Mirza Krcić, savjetnik predsjednika.
Liberalna partija predstavila prijedlog Zakona o zaštiti dužnika
Portal AnalitikaIzvor

Popović je najavio da će prijedlog Zakona vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru, najprije na matičnom odboru a zatim i na plenarnom zasijedanju, đe će, vjeruje on, dobiti podršku svih poslaničkih klubova jer je ovo problem koje pogađa ogroman broj građana i građanki.

Savjetnik predsjednika, Krcić, kazao je da su neregulisano stanje u ovoj oblasti i brojne zloupotrebe koje se godinama ne rješavaju, dovele veliku većinu korinsika finansijkih usluga na ivicu životne egzistencije. Takođe, on je rekao kako država ima sluha za finansijske probleme velikih preduzeća i firmi kojima pomaže da repogramiraju dugove, uvode stečaje i slično, dok se građanima ne dozvoljava bilo kakav institut zaštite lične egzistencije i finansijskih problema.

Savićević je pozdravila incijativu za usvajanje ovakvog zakona koji rješava probleme na koje ova organizacija ukazuje godinama. Ona je kazala da su potrošači-korisnici finansijskih usluga bili predmet zloupotreba kako banaka, mikrofinansijkih institucija, tako i pojedinaca koji su zloupotrebljavali nepostojanje regulative u ovoj oblasti i na više nivoa građane dovodili u situaciju prezaduživanja putem žirantskih obaveza o kojima nijesu ni bili obaviješteni. Ovaj zakon uspio bi da konačno reguliše kompletnu kategoriju potrošača-korisnika finansijskih usluga, korisnika kredita, lizinga, platnih i rivolving kartica i svih ostalih kategorija koje su zloupotrijebljene plasiranjem ogromnog broja kredita u posljednjoj deceniji.

Popović je kazao i da Liberalna partija na ovaj način želi da pomogne stručnoj javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima da se u javnosti glasnije čuje i njihov glas i da na taj način plasiraju javnosti probleme sa kojima se građani susrijeću, predlažući konkretna rješenja. 

 
 
 
Portal Analitika