Abiznis

SSCG: Poslovanje medija sve teže

Zaposleni u medijskoj sferi i izdavačkoj i grafičkoj djelatnosti u Crnoj Gori rade u izrazito teškim uslovima, a novinari su često meta napada, bez prave zaštite i mogućnosti da na profesionalan način obavljaju izuzetno teške i zahtjevne poslove, ocijenjeno je na sjednici Glavnog odbora Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore.
SSCG: Poslovanje medija sve teže
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici je istaknuto da je zbog ekonomskog i političkog ambijenta, kao i nesposobnosti upravljačkih struktura, poslovanje medija sve teže, a broj onih koji gube radna mjesta sve veći.

Nepostojanje sindikalnih organizacija, kolektivnih ugovora i validnih sistematizacija, dodaju, značajno otežava situaciju zaposlenih, "koji često ne mogu da ostvare ni najelementarnija prava kada je u pitanju radni angažman“.

"U protekloj godini oko 180 zaposlenih iz ove oblasti ostalo je bez radnih mjesta, jedan medij je ugašen, a Pobjeda je prošla kroz izuizetno težak period, zaključno sa stečajm, Ostali se bore za opstanak na tržištu, a mnogi su pred stečajem ili likvidacijom. Veliki broj zaposlenih nema ugovore o radu, a nije mali broj onih kojima se mjesecima ne isplaćuju zarade i doprinosi. Postoji, međutim, bojazan, da će se smanjivati zarade i da će biti otpuštanja zaposlenih“, navodi se u saopštenju Saveza sindikata Crne Gore SSCG.

Među rijetkim koji redovno isplaćuje zarade je javni servis RTCG, ali su primanja za 30 eura niža od državnog prosjeka.

"Uz loše uslove rada i neadekvatne zarade, značajan broj novinara (oko 20 odsto), kao i ostali koji su zaposleni u ovoj djelatnosti, svakodnevno radi više od 10 sati dnevno, najčešće, bez naknade. O broju zaposlenih u medijima, izdavaštvu i grafičkoj djelatnosti, koji nemaju riješeno stambeno pitanje nema podataka ali se procjenjuje da ih je oko 70 odsto“, ističe se u saopštenju.

U SSCG-u naglašavaju da najviše zabrinjava činjenica da mnogi napadi na novinare nijesu razriješeni, što stvara atmosferu nesigurnosti i straha, a evidentno je, navode, da su novinari i dalje izloženi prijetnjama i različitim pritiscima.

"Pored toga, imamo primjere banalizacije profesije i veoma prisutnu tabloidizaciju koja se, iz različitih interesa, podržava finansiranjem iz nelegalnih izvora, sa ciljem da se nanese šteta određenim grupama ili pojedincima. U takvoj situaciji dometi crnogorskog novinarstva su daleko od nivoa koji zahtijeva profesionalno obavljanje poslova, poštovanje novinarskog kodeksa  i standarda profesije. U takvoj medijskoj stvarnosti čitaoci, gledaoci i slušaoci ne mogu lako da razluče šta je javni, šta politički, a šta privatni interes – najjednostavnije rečeno, stvara se zbrka i lov u mutnom“, stoji u saopštenju.

U SSCG-u nijesu zadovoljni onim što je uradio Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti da bi se situacija u medijima, izdavačkim i grafičkim djelatnostima popravila

"Naša snaga je umanjena zbog dešavanja u SSCG. Potrošeno je vrijeme da se stanje stabilizuje a granski sindikati su, kao sastavni dio SSCG, takođe preživljavali težak period, boreći se da sačuvaju jedinstvo ili makar da spriječe podjele. Na sreću, od sindikalnih organizacija iz naše grane nije bilo zahtjeva da se podrži nestatutarno i nezakonito ponašanje dijela sindikata djelatnosti koji su nastojali da zaštite lične inteerse i ujedno sruše legalno izabrane organe. U nepovoljnom ambijentu, uz brojne teškoće, započeto je više aktivnosti, od kojih, iz objektivnih razloga, mnoge nijesu mogle biti realizovane. Za značajnije akcije neophodna su i znatno veća sredstva od postojećih“, navodi se u saopštenju.

U sadašnjoj situaciji, dodaju u SSCG-u, treba biti optimista, ali teško je očekivati veliki napredak.

"Nadamo se da dolazi vrijeme stabilizacije i da možemo napraviti jedan korak naprijed. Pstojeće stanje nameće potrebu da novinari i ostali zaposleni u medijima budu solidarni kako bi popravili svoj položaj. Jer niko izvan profesije nije zainteresovan da nam pomogne – sami se moramo izboriti za svoja prava i pravu poziciju u društvu. Osnovni cilj je relizacija započetih aktivnosti. Neophodno je obići sve organizacije, upoznati se sa problemima, ažurirati spiskove članova, i napravi precizan plan aktivnosti. Formirati radnu grupu koja bi se bavila stambenim prlblemima zaposlenih u našem granskom sindikatu – (animirati opštine i napraviti akcije kroz Fond). Obezbijediti uplate članarine i uplate u REKRU. Pokrenutu akciju da se poboljšaju medijski zakoni i inicirati saradnju sa OEBSOM i nevladinim sektorom i animirati medije da podrže naše akcije“, zaključeno je u saopštenju.

 
 
 
Portal Analitika