Društvo

Dan knjige na Univerzitetu Donja Gorica

Na Univerzitetu Donja Gorica je danas u podne svečano otvoren Dan knjige u Biblioteci Univerziteta. Na otvaranju, prisutnima su se obratili Rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić, dekan Fakulteta pravnih nauka i glavni urednik izdavačke kuće CID, prof. dr Dragan K. Vukčević, kao i Zoran Hamović, predstavnik izdavačke kuće Clio iz Beograda.
Dan knjige na Univerzitetu Donja Gorica
Portal AnalitikaIzvor

Rektor Vukotić je u svom izlaganju napomenuo da je 3. mart dan koji nas podsjeća da je u temeljima UDG-a knjiga.

“Dan knjige na UDG-u  je dan kada će svi koji to žele, Univerzitetu pokloniti knjigu. Dan kada će svi započeti da čitaju novu knjigu. Dan koji budi i održava vjeru u knjigu. Dan koji nas opominje da ne gubimo radoznalost i ljubavi prema tišini, i dan koji nas opominje da i svi ostali naši dani treba da budu sa knjigom”, rekao je Vukotić.

Vukčević je istakao da u civilizaciji koju je napravio ljudski rod, po njegovom mišljenju, postoje tri tvorevine veće od ostalih. Prva je ona kojom je čovjek pokušao da premreži vrijeme i ona se zove kalendar. Druga tvorevina ljudskog roda kojom je čovjek pokušao da premreži prostor i koja se naziva geografska karta, i treća tvorevina kojom je čovjek pokušao da uđe u svijet duha, jeste knjiga. Ove tri tvorevine su tvorevine kojima je čovjek pokušao da dosegne tajne vremena, prostora i duha.

Za sve studente koji su imali predavanja na fakultetima, bio je organizovan kviz znanja. Za one studente sa najboljim i najkreativnijim odgovorima obezbijeđenje su knjige na poklon u ime događaja koji je organizovan danas na UDG-u. Knjige kao poklon uručene su i članovima Volonterskog kluba.

 
 
 
Portal Analitika