Abiznis

Dojče telekom lansira Evropsku mrežu

Deutsche Telekom DT je povezao prve tri od ukupno deset zemalja koje će činiti Evropsku mrežu, tako da će Hrvatska, Mađarska i Slovačka bazirati proizvode na standardizovanoj platformi.
Dojče telekom lansira Evropsku mrežu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvršni direktor DT-a Timotheus Hoettges kazao je na Svjetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, da se danas postavlja temelj Evropskoj mreži.

“Zahvaljujući infrastrukturi koja ne poznaje granice, bićemo u prilici da diktiramo tempo, a ne samo da pratimo trendove koji stižu iz Sjedinjenih Američkih Država SAD i Azije”, rekao je Hoettges.

On je, kako je saopšteno iz Crnogorskog Telekoma, naveo da je DT prva multinacionalna kompanija koja će biti u prilici da istinski iskoristi sinergiju zajedničkog rada nacionalnih kompanija. “To je naš plan za digitalizaciju Evrope”, poručio je Hoettges.

U saoštenju se navodi da je prvi proizvod, poslovni korisnički servis za virtuelne privatne mreže Cloud VPN, već dostupan za korišćenje.

Član Odbora za Evropu i tehnologiju Claudia Nemat rekla je da se u toku ove godine očekuje ponuda za privatne korisnike, televizijske servise i gaming usluge.

“Umjesto da imamo deset fabrika u isto toliko zemalja za deset rješenja, imaćemo centralni proizvodni model za sve”, kazala je Nemat.

Prema njenim riječima, članice DT Grupe mogu preuzeti standardizovane proizvodne elemente iz centralnog kataloga i iskoristiti ih za sastavljanje ponude koja je prilagođena tržišnoj situaciji u njihovim zemljama.

“To nam omogućava da izbalansiramo lokalne različitosti sa efikasnim proizvodnim modelom. Počeli smo sa planiranjem u 2013. godini i nastavićemo ovim putem, korak po korak do izradnje Evropske mreže do 2020. godine”, objasnila je Nemat.

DT će, kako je dodala, preduzeti sve potrebne mjere za širenje i transformaciju infrastrukture i investiraće više od šest milijardi eura u dalji razvoj mreže do 2018. godine.

“Na dobrom smo putu, o čemu svjedoči podatak da se oko 100 hiljada korisnika širom Evrope prebacuje na IP mrežu svake sedmice. Nijedna druga kompanija ne dostiže ove brojke u Evropi. Preko osam miliona linija je već migrirano na IP tehnologiju, od toga pet u Njemačkoj”, kazala je Nemat.

Ona je navela da će do kraja 2018. godine sve Telekomove mreže “govoriti univerzalnim jezikom”, a to je IP.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da o kvalitetu 4G mreže DT najbolje govore maksimalne brzine od 300 megabita (Mbps) u sekundi.

“Daljim razvojem mreže u Evropi planirano je da 95 odsto populacije bude u prilici da koristi super brzu 4G mrežu za mobilni internet. DT je takođe ključni pokretač globalne standardizacije mreže sljedeće generacije, 5G, kao predsjedavajuća kompanija Alijanse za mobilne mreže sljedeće generacije”, dodaje se u saopštenju.

Do 2018. godine, kako su kazali, polovina od svih domaćinstava konektovanih na DT mrežu u Evropi će moći da surfuje internetom sa brzinama od najmanje 100 Mbps.

“Brzine u fiksnoj mreži će dostići čak 500 Mbps za oko 12 odsto domaćinstava u narednim godinama. DT će to postići uglavnom kroz kombinaciju optičke tehnologije i novih tehnologija kao što su G.fast i Super Vectoring, koje će se postepeno koristiti u Evropi u konekciji sa restrukturiranjem mreže”, rekli su iz Crnogorskog Telekoma.

Tehnologija hibridnog pristupa, kako su naveli, omogućiće posebno korisničko iskustvo.

“Tehnologija koja je do sada, za potrebe Grupe, testirana u Crnoj Gori, kombinuje mobilnu i fiksnu mrežu za duplo bolje performance. Prvi hibridni ruteri će se od danas prodavati u Evropi, dok će ga ostale članice Grupe takođe ponuditi u ovoj godini. Cilj je ukupnom tržištu ponuditi do 100 hiljada ovakvih rutera do kraja naredne godine”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika