Abiznis

Bil Gejts ušao u Orascom

To što će se Orascom Constructions, porodična firma braće Saviris, uskoro kotirati na dvije berze, na NASDAQ Dubai i na kairskoj berzi, dokaz je da je ta građevinska kompanija, dijelom u vlasništvu osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, postigla veliki uspjeh, ocijenio je egipatski ministar za investicije Ašraf Salman.
Bil Gejts ušao u Orascom
Portal AnalitikaIzvor

Nasef Saviris je prodao dio akcija u kompaniji Orascom Constructions za milijardu dolara konzorcijumu koji su napravili Gejts i Kristofer Dejvis, predsjednik Davis Selected Advisers. Gejts je ovu transakciju zatvorio preko svoje privatne firme Cascade Investment, a sa kompanijama Southestern Asset Management i Davis Selected Advisers odvojio Orascom constructions od dijela kompanije koji se bavi đubrivom, piše Pobjeda.

Oraskom constructions je dio Orascom grupe, u čijem su sastavu još građevinska kompanija Orascom Development, registrovana u Švajcarskoj, koja gradi, između ostalog, turistički kompleks Luštica Bej u Crnoj Gori. Na čelu Orascom Developmenta je Samih Saviris, dok treći brat Nadžib Saviris vodi Global Telekom Holding.

Ministar Salman je u intervjuu za Capitol Intelligence kazao da je Orascom Constructions dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1,6 milijardi dolara i da postaje ozbiljan rival Behtelu, čije je sjedište u San Francisku, libansko-grčkoj građevinskoj grupi Consolidated Construction Company, njemačkoj firmi Hochtief i francuskom gigantu Vinci.

Orascom nije samo pripremljen da preuzme lavovski dio planirane rekonstrukcije Sueckog kanala, što bi trebalo da košta deset milijardi dolara, nego i glavne infrastrukturne projekte u Sjevernoj Africi rekao je Salman. Prema izjavama učesnika u ovoj transakciji, Saviris je uspio da za najveći posao na Srednjem istoku dobije kredit od najveće američke banke za strane finansijske operacije Allen and Co. Nakon toga je, kao gost banke na godišnjem okupljanju u Sun Valley u Adahu sreo Alena Herba, koji je potom razgovarao sa Gejtsom i Krisom Dejvisom i posao je bio sklopljen.

Orascom Development je počeo izgradnju turističkog kompleksa na Luštici, procijenjenog na milijardu eura. U zajednički formiranoj kompaniji za taj posao Luštica Development, Orascom je vlasnik 90, a Vlada Crne Gore deset odsto akcija.

Portal Analitika