Svijet

Obama: Ubistvo Njemcova znak pogoršanja klime u Rusiji

Ubistvo ruskog opozionog političara Borisa Njemcova znak je pogoršanja klime u Rusiji, gdje su građanska prava i slobode medija nazadovale u posljednjih nekoliko godina, smatra američki predsjednik Barak Obama.
Obama: Ubistvo Njemcova znak pogoršanja klime u Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

"To je nagovještaj klime barem unutar Rusije, gdje se građansko društvo, nezavisni novinari i ljudi koji pokušavaju da komuniciraju na Internetu, sve više osjećaju izloženim prijetnji i ograničavanjima. I sve više, jedinu informaciju koju ruska javnost može da dobije jeste putem medija pod državnom kontrolom", rekao je Obama u intervjuu Rojtersu.

On je pozvao na sveobuhvatnu istragu povodom ubistva Njemcova, koji će danas biti sahranjen u Moskvi.

Britanska agencija je podsjetila da se Obama tokom posete Moskvi 2009. godine, kada se sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka, sastao i sa Nejmcovim, kritičarem ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Obama je ocijenio da je ubistvo Njemcova je dio onoga” što je mislim omogućilo da se Rusija angažuje u nekoj vrsti agresije koju ima prema Ukrajini".

Njemcov je ubijen u petak kasno uveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.
Glavni svjedok ubistva, ukrajinska manekenka Ana Durickaja, napustila je Moskvu i na putu je za Kijev.

Durickaja (23), koja je bila u društvu Nemcova kad je ubijen, ranije je izjavila da nije vidjela ubicu, već samo njegov automobil. 

Portal Analitika