Abiznis

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa

Dow Jones i S&P 500 indeks na Vol stritu u ponedjeljak su dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, dok se Nasdaq indeks prvi put od 2000. godine probio iznad 5.000 bodova, zahvaljujući preuzimanjima u tehnološkom sektoru.
Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones je ojačao 0,86 odsto na 18.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 odsto na 2.117 poena, a Nasdaq indeks 0,9 odsto na 5.008 bodova.

Proboj Nasdaq indeksa iznad 5.000 bodova prvi put od takozvane "dot-com" krize početkom 2000. godine zahvaljuje se najavama preuzimanja u tehnološkom sektoru, prenosi Hina.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,09 odsto na 6.940 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto na 4.917 poena. Frankfurtski DAX ojačao je 0,08 odsto na rekordnih 11.410 bodova.

Najviše je, više od 17 odsto, skočila cijena dionice NXP Semiconductors nakon što je ta firma najavila kupovinu Freescale Semiconductorsa, čime će biti stvorena kompanija vrijedna više od 40 milijardi USD. Cijena Freescalea skočila je skoro 12 odsto.

Hewlett-Packard objavio je da će za 2,7 milijardi USD kupiti Aruba Networks. Zahvaljujući nadi ulagača u nove akvizicije i rast poslovanja, snažno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Google i Cisco Systems.

Nastavljen je i rast Dow Jones i S&P 500 indeksa, što analitičari pripisuju nadi ulagača da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata, s obzirom da se rast ekonomije usporava.

Potrošnja Amerikanaca, koja čini više od dvije trećine ekonomske aktivnosti, u januaru je pala 0,2 odsto, nakon decembarskog pada od 0,3 odsto.

Uključujući podatke o padu cijena goriva, potrošnja je realno porasla 0,3 odsto, nakon pada u decembru od 0,1 odsto, što također nije impresivno.

Signali iz industrije su ipak nejasni. Prema izvještaju firme Markit, PMI indeks aktivnosti u februaru dostigao je najvišu vrijednost u četiri mjeseca, dok je prema Institutu menadžera nabavke, ISM indeks aktivnosti skliznuo na najniži nivo u 13 mjeseci.

Nakon do sada objavljenih makroekonomskih podataka u prva dva mjeseca ove godine, analitičari Morgan Stanleya smanjili su procjenu rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju s 2,8 na 2,3 odsto, a analitičari Macroeconomic Advisersa s 2,3 na 2,1 odsto.

U drugom prošlogodišnjem polugodištu američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 3,6 odsto, a zbog usporavanja rasta ulagači se nadaju da će američka centralna banka odluku o povećanju kamata odložiti za kraj godine.

"Novac i dalje ulazi na tržište zbog niskih kamatnih stopa, a premda su dionice skupe, nijesu i preskupe", rekao je direktor u fondu Wedbush Equity Management, Stephen Massocca.

On je naveo da će narednih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji, s obzirom da je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija pri kraju. Pritom će najviše pažnje privući izvještaj o zaposlenosti, koji će biti objavljen u petak.

Analitičari procjenjuju da je u februaru broj zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povećan za 238 hiljada, manje u odnosu na 257 hiljada u januaru.

Portal Analitika