Abiznis

Kafa poskupljuje 50 odsto

Kafa će u maloprodaji poskupiti 50 odsto, nakon što je u utorak počela primjena Zakona o porezu na kafu, najavili su proizvođači.
Kafa poskupljuje 50 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnik kompanije Mokamard, koja proizvodi kafe Kopa i MMS, Dragan Marković kazao je da je poskupljenje kafe u maloprodaji neminovno i to između 40 i 50 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.

"Da li će kafa poskupiti za mjesec, ili prije, zavisi od zaliha, ali čim se zalihe približe kraju, poskupljenje je neminovno. Zakon ne mogu najbolje n ida protumačim, jer ne piše da li će se računati i porez na dodatu vrijednost (PDV) na porez, od čega takođe zavisi i obim poskupljenja", rekao je Marković za Dan.

Prema njegovim riječima, najjeftinija kesa od 100 grama kafe biće 90 centi ili euro.

"Čudno je da je manja taksa na kafu koja se uvozi spremljena, nego kad je mi proizvodimo. Uvozna kafa biće jeftinija 40 centi po kilogramu u odnosu na kilogram kafe domaćih proizvođača, što je u startu problem, jer se tako daje prednost stranim kafama u odnosu na domaće", tvrdi Marković.

Vlasni kdanilovgradske kompanije Crnagorakop, Nedeljko Babić, takođe smatra da se poskupljenje kafe ne može izbjeći.

"Smatram da je takav zakon donijet bez ikakvog razmišljanja o potrošačima, posebno ako znamo da je svuda u okruženju niža cijena tog poreza i akcize koju smo mi navodno ukinuli, a uveli nešto što je od akcize jače 300 odsto, odnosno novi porez. Neminovno je da će kafa da poskupi više od 50 odsto prema krajnjem potrošaču i da će biti manji promet kafe, jer će ljudi izbjegavati da je piju", rekao je Babić.

Babić je dodao da će, nakon usvajanja zakona, proizvođači morati da primijene i nove cijene i da poštuju zakon.

Prema njegovim riječima, maloprodajna cijena za kafu Crnagorakop biće uskoro određena.

"Kafa će biti značajno skuplja, jer su praktično veća poreska zahvatanja nego što košta kafa", tvrdi Babić.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A ASPEKT-istine,a ne interasa
03.03.2015. 11:15

Markovicu vrlo nevjesto branis poskupljenje sa tvojim MANIPULISTICKIM komentarima sjedi dolje eo ti 1. ,,,,,Uvozna kafa biće jeftinija 40 centi po kilogramu u odnosu na kilogram kafe domaćih proizvođača, što je u startu problem, jer se tako daje prednost stranim kafama u odnosu na domaće", tvrdi Marković.,, Cus "DOMACA" kafa ? rjesenje je sto sam dao u prvom komentaru kada sam mislio na domaci duvan mislio sam na SIROVINU koja se u Crnoj Gori proizvodi (a to bi postaklo i proizvodnju i radna mjesta) a sirovu kafu sam oznacio zato sto valjda kafa ne moze u ovo podneblje da uspijeva s toga ASPEKTa-sto ne pustite moj komentar.?

3
3
u ukinite porez na kafu i cigare
03.03.2015. 10:36

KAFA + CIGARETE dusevna hrana SIROTINJE . JEDINA UTJEHA ! i to oce ova nejezljiva SOCOJALISTICKA ELITA da im UZME! DO JE UDARAC na sirotinju ja do sada sam kupovao kafu ipo 15.popijem dnevno cigarete su mi uzeli jer nemam kintu za paklicu uzas , TRAZIM da se na jeftinije cigarete UKINE POTPUNO POREZ kao i na CRNU KAFU da ga uopste NEMA!

8
15
B BEZDUSNICI
03.03.2015. 11:00

Dakle na CIGARETE koje se PROIZVIODE u CRNU GORU potpuno UKINITI POREZ na DOMACI DUVAN, takodje na SIROVU KAFU i tako dati mogucnost SITOTINJI da dodje LEGALNIM PUTOM to duvana i KAFE , BOGATASI pusu MARLBORO i piju DOJC KAFE sirotinja CRNU KAFU prema boji njiovog standarda--BEZDUSNICI, Kako vas nije sramota da dizete porez na DUVAN i KAFU ,uzasssssssssssssss, POREZ na ZIVOT ! NA SLOBODU !

2
0