Abiznis

Rađenović: Vratićemo dugove i naplatiti potraživanja

Zadovoljan sam stanjemjavnih finansija. Da razloga za to ima pokazuju brojke: dug opštine, sa 70 miliona eura koliko je iznosio 2011. godine, sveden je na 25 miliona, što je u kontekstu realnog budžeta od nekih 3233 miliona eura, bez prodaje zemljišta, veoma održivo, rekao je Pobjedi predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović.
Rađenović: Vratićemo dugove i naplatiti potraživanja
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je sada najveći izazov trajna stabilizacija otplate obaveza prema partneru WTE za izgradnju postrojenja za otpadne vode i njegovo održavanje, kao i KfW banci koja je finansirala taj projekat.

"To zaista ide u dobrom pravcu i opština Budva želi da obavezu od skoro 40 miliona eura uredno izmiruje u narednih 20 godina. Rate smo počeli da plaćamo. Dakle, neizmirene obaveze i dug već su na nivou koji ne ugrožava tekuću likvidnost opštine, niti redovno servisiranje svih obaveza prema zaposlenima, državi, bankama i projektima za koje smatramo da su prioritetni i da će donijeti bolji kvalitet života u gradu. Iz tog razloga možemo biti zadovoljni stanjem u oblasti javnih finansija opštine", objašnjava Rađenović.

Prema njegovim rijelima, poreski organ Budve se vrlo kvalitetno  bavi naplatom onoga što građani ili privredna društva nijesu izmirili, naročito kad je u pitanju porez na imovinu.

"Koristimo sve instrumente, od prinudne naplate do upisa prinudne hipoteke na imovinu, prodaje određene imovine, čak i učestvovanjem u nekim stečajnim postupcima. Takođe, opština ima ugovorene obaveze od kojih očekuje prihode po osnovu neplaćenih komunalija. Jedan dio investitora potpisao je ugovore i očekujemo prihod od oko osam miliona eura. Imamo, takođe nenaplaćene komunalije od objekata koji su koristili zakon iz 2008. godine, pa nijesu platili niti regulisali komunalije do dobijanja upotrebne dozvole („Bepler&Jakobson“, „Fab lajv“ i još tri-četiri investitora) i opština će se naročito pozabaviti ovim potraživanjima, od kojih očekujemo oko 20 miliona eura. Riječju, očekujemo veoma kvalitetno punjenja budžeta i stabilnost za finansije u Budvi", naglasio je on.

Rađenović je istakao da Opština Budva najveći dug ima prema Vladi za neuplaćene poreze i doprinose (oko 8,3 miliona eura) za 2009, 2010,2011. i dio 2012. godine. Osim lokalne samouprave, tu je i veliki broj javnih preduzeća, lokalni javni emiter RTV i ostali.

"Dug ćemo, prema toj odluci, izmiriti tokom narednih pet godina. Smatram da je to vrlo dobra odluka Vlade, pozitivna za Budvu, iako su neke manje razvijene opštine dobile mnogo veći broj godina", kazao je on.

Opština Budva je, koristeći odluku kojom je Vlada dala mogućnost da se stari poreski dug plati kroz ustupanje Vladi poslovnog ili stambenog prostora, pristupila uzimanju prostora od preduzeća „Fab lajv“. To je, kako tvrdi Rađenović, urađeno prema zakonskoj proceduri i upćen je zahtjev Vladi da poreski dug servisira davanjem ovih prostora.

"Nasuprot našem zahtjevu za neke prostore u "TQ centru Plaza“ koji se veoma uspješno realizuje sa Vladom, gdje su se neki državni organi smjestili u taj prostor, do sada nijesmo dobili pozitivan odgovor od Vlade kada je u pitanju "Fab lajv“. Ukoliko odgovor bude negativan, Budva će iskoristi raskidnu klauzulu u ugovoru satim preduzećem, vratiti mu prostor i razmatrati druge modalitete kako da dođe do prihoda. Jedan od mogućih jeste onaj koji je primijenjen za „Bepler&Jakobson“, gdje je opština Budva blokadom pokrenula postupak. Naravno, uz želju opštine Budva, kao i sa „Beplerom“, da svako privredno društvo ponudi neki model koji je s njihovog aspekta održiv, prihvatljiv za investitora, a da ne ošteti opštinu ni za jedan euro, već da ponudi sigurnost da sva svoja potraživanja naplatimo", naglasio je predsjednik opštine Budva.

Kad je u pitanju unapređenje gradske infrastrukture, Rađenović je rekao da je težište na nastavku izgradnje postrojenja i mreže za preradu i odvođenje otpadnih voda, sa akcentom na izgradnju postrojenja za Buljaricu, Petrovac i Reževiće, izgradnju kolektora koji će voditi otpadne vode iz Svetog Stefana, Miločera, Pržna i Kamenova do postrojenja u Bečićima.

"Namjeravamo da do 1. maja završimo šetalište u Petrovcu, raspišemo tender za izgradnju šetališta Lungo mare u Svetom Stefanu i za akva park na Toplišu. Započeta je ili će uskoro početi izgradnja nekoliko ulica u Budvi, Bečićima, Miločeru i Buljarici, a u toku su tenderski postupci za izgradnju kružnih tokova u Bečićima i Petrovcu i saobraćajnice Žuta greda Seoca Prijevor. U oktobru bi trebalo da počne izgradnja bulevara od kružnog toka u Potkošljunu do raskrsnice na Zavali, čime bi se spojili bulevari u Budvi i Bečićima. Vrijednost investicije, koja se realizuje u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj, iznosi četiri miliona eura i u toku je postupak izbora izvođača radova. U saradnji sa Direkcijom javnih radova, tokom ove godine trebalo bi da počne i rekonstrukcija Topliškog puta, od Budve ka prevoju Topliš. U toku je izrada projekta žičare od Bečića do Brajića, u okviru privatno-javnog partnerstva. Vrijednost investicije je sedam miliona eura, realizovaće se u dvije faze, a za izuzimanje zemljišta opština je izdvojila 500.000 eura", dodao je on.

U cilju afirmacije sportskog turizma, Rađenović kaže da je planirano da tokom ove godine raspišu tender za izgradnju četiri fudbalska terena na Jazu, pored dva postojeća. U opštinskom budžetu za to je izdvojeno 200.000 eura.

Izvor: Pobjeda, CdM

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.