Društvo

Rakočević: U kriminalističkoj policiji ne smije biti improvizacije

Kriminolog Velimir Rakočević ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da sektor kriminalističke policije ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju kriminaliteta i ako njegovi pripadnici nijesu profesionalci sa specijalističkim znanjima, onda se ne može očekivati uspješnost i efikasnost u borbi protiv kriminaliteta.
Rakočević: U kriminalističkoj policiji ne smije biti improvizacije
Portal AnalitikaIzvor

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je u petak na sjednici Odbora za bezbjed-nost i odbranu kazao da kod pojedinih inspektora u krimi­nalističkom odjeljenju, iako imaju fakultetske diplome, njihovo znanje na papiru ne korespondira sa radom na te­renu.

Sa takvim stavom saglasan je ekspert iz kriminalistike Veli­mir Rakočević. On objašnjava da u toj oblasti ne može biti „improvizacije". - U ovoj oblasti ne može biti improvizacija. Ne smije biti mjesta za službenike koji ne­maju zadovoljavajući fond teorijskih i praktičnih znanja. Mora se najhitnije reagovati kako bi se očigledno nepo­voljno stanje prevazišlo - ka­zao je Rakočević. On ističe daje završen državni fakultet iz oblasti krimina­listike osnovni preduslov da bi neko radio u tom odjelje­nju. Prema njegovim riječi­ma, i materijalni položaj in­spektora treba poboljšati, povećati ulaganja u kadrovski potencijal.

- Bilo je nazamislivo da krimi­nalistički inspektor ima ma­nju zaradu od zaposlenih u državnom tužilaštvu i pravosuđu. Kriminalistička policija ima ključnu ulogu u otkriva­nju i razjašnjavanju krivičnih djela po nepoznatom učinio­cu.

Ukoliko ona u izviđaju rasvi­jetli krivično djelo i otkrije počinioce, odnosno obezbijedi prevashodno materijalne dokaze onda je ključni dio po­sla završen.

Tužilaštvo i sud bez problema mogu posao dovesti do osuđujuće presude za nosioce kriminalnih aktivnosti - objasnio je Rakočević. On smatra da je nezamislivo da službenici koji rade u tom sektoru nemaju riješena egzistencij alna pitanja. Prema njegovom stavu, važno je poboljšati operativne i oba­vještajne kapacitete krimina­lističke policije.

 - Ekspanzija kriminaliteta na­meće potrebu stalnog usavrša­vanja kriminalističkih metoda koje moraju biti pojačane savremenim naučnim i tehnič­kim dostignućima u postupku razjašnjavanja i dokazivanja krivičnih djela - zaključio je Rakočević.    

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pravnik
03.03.2015. 09:41

Gosp. Rakocevicu: Skoro vas je jedan vrlo ugledni Profesor iz Bg prozvao da ste plagijator, a vi ste u kod na zalost toliko eksponirani da me je sramota moje diplome Pravnog Fakulteta. Niste mjerodavni i NE shvatam ko i zasto trazi izjave od vas ?

1
1
B BivšiStudent
03.03.2015. 08:09

Samo ih ti nemoj učiti, ubjedljivo najgori profesor na fakultetu

3
1