Politika

POBJEDA: Bojkot - put koji ne vodi nikuda

Demokratski front više puta je zagovarao i pokušavao vaninstitucionalno djelovanje kao vid borbe protiv vlasti, ali zbog opozicionog nejedinstva ti planovi uvijek su propadali
POBJEDA: Bojkot - put koji ne vodi nikuda
Portal AnalitikaIzvor

Ideja posla­nika Nove srpske demokratije Gorana Danilovića da naredni potez opozicije, na­kon odluke SDP-a da ne pri­hvati formiranje prelazne vlade, bude bojkot parla­menta, nije objeručke pri­hvaćena od ostalih opozicio­nih partija, pa je iz tog razloga „poljuljana" i u sa­mom Demokratskom fron­tu.

SNP je, nakon što je Danilović putem medija objelodanio svoju ideju, odgovorila da nije zainteresovana, a sličan stav naslućuje se i iz Pozitivne. DF će, sudeći po zaključcima Predsjedništva, zbog nejedin­stva opozicije koje je očigledno iako zvaničnih pregovora nije bilo, morati da odustane od bojkota, svjestan - iz dosa­dašnjeg iskustva - da bi takav potez bio osuđen na neuspjeh.

Ništa novo

Nije prvi put da DF zagovara bojkot Skupštine, niti je prvi put da opozicija tim povodom ne zauzme jedinstven stav. Upravo zbog svog nejedinstva opozicionari nikada nijesu ni istrajali u vanparlamentarnoj borbi protiv vlasti, niti ostvari­li svoje ciljeve. Ti ciljevi goto­vo uvijek su bili isti - smjena vlasti, formiranje tehničke vlade bez Mila Dukanovića, raspisivanje vanrednih izbo­ra. Bojkot je uvijek završavan njihovim povratkom u Skup­štinu i opstankom DPS-a na vlasti, dakle - neuspjehom. Tako je bilo i nakon predsjed­ničkih izbora u aprilu 2013. godine. Opozicija je bila slož­na u stavu da je Vujanović oteo Lekiću pobjedu, ali ne i u odluci da napusti parlament. DF i danas zamjera opozicio­nim kolegama što ih nijesu podržali u tadašnjem bojkotu. Front je za vrijeme tog bojko­ta organizovao protest u apri­lu 2013. godine, sa kojeg su uputili zahtjeve - da se raspi­šu novi predsjednički izbori, da se što prije izabere vrhovni državni tužilac, te da se spro­vede parlamentarna istraga afere „snimak". U skupštin­ske klupe vratili su se poslije nekoliko mjeseci, a dobili su parlamentarnu istragu „snimka". Lekić je morao pri­hvatiti zvanični rezultat izbo­ra, a godinu i po kasnije, na dan kada je konačno bilo gla­sanje i kada je Ivica Stanković izabran za VDT-a, DF je, opet, bojkotovao. Ponovo usamljen. Ideja bojkota Skupštine nije nepoznata ni drugim opozici­onim partijama. Tako je sam kraj proljećnog zasijedanja parlamenta prošle godine obilježio izlazak SNP-a I Pozitivne iz skupštinske sale, i to zbog situacije u hercegnovskom parlamentu - kada su četiri bivša odbornika SNP-a postigla dogovor saDPS-omo preuzimanju vlasti u toj opštini. Front se „osvetio" opozici­onim kolegama i nije podržao njihov vid protesta. Ali taj bojkot trajao je kratko - počeo je i završio na posljednjoj sjed­nici proljećnog zasijedanja.

Kritike Brisela

Napuštanje institucija siste­ma bio je opozicioni plan više puta, ali često je ostajao samo na nivou prijetnji vladajućim partijama. Recimo, dio opozi­cije, prosrpski orijentisan, bio je u avgustu 2011. motivisan za bojkot zbog statusa srp­skog jezika u obrazova­nju. Tada je najavljivan i boj­kot školske nastave ukoliko ne bude prihvaćen opozicioni prijedlog o „izjednačavanju srpskog i crnogorskog jezi­ka". Ipak, kompromis je na­đen tokom brojnih i višesatnih razgovora sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem, pa je izlazak iz parla­menta izostao.

Opozicija je blizu napuštanja državnog parlamenta bila i krajem 2012. godine, kada ih je na to podstakao „nikšićki scenario", odnosno kada su posumnjali na političku ko­rupciju u Nikšiću, jer ih je izdao njihov odbornik Drago Đurović i nakon lokalnih iz­bora podržao DPS.

Bojkot i plata

Opozicione partije u stavu da treba bojkotovati rad institucija nikada nijesu imale savezni­ka u Evropskoj uniji. Brisel je smatrao daje to pogrešan put. - Parlament ne možete zami­jeniti protestima na ulici, a bojkot je put koji ne vodi niku­da - poručio je crnogorskoj opoziciji predsjedavajući POSP-u Eduard Kukan u apri­lu 2013. godine. Jedna od po­ruka i šefa Odjeljenja za Crnu Goru Generalnog direktorata Evropske komisije za prošire­nje Dirka Langea bila je da je EU protiv opozicionog napu­štanja Skupštine, te da se spor­na pitanja moraju rješavati u okviru državnih institucija. Bez obzira na sve to - i na poru­ke Evrope i na neuspješan is­hod svakog bojkota, stav opozi­cije nije se promijenio. Dio opozicionih poslanika i danas „sa istim žarom" govori o napu­štanju parlamenta kao pravom putu borbe protiv vlasti. Čak i po cijenu da ne primaju posla­ničke plate, što bi bilo prvi put u „istoriji" njihovog bojkota. Ba­rem je takvo mišljenje pojedi­naca - funkcioner DF-a Zoran Lakušić spreman je na takav potez, jer, kako je kazao pojedi­nim medijima, bojkot uz posla­ničke plate „bio bi odmor". On smatra da bi novac od njihovih poslaničkih plata trebalo upla­titi u fond za žrtve tranzicije i organizaciju protesta. Niko drugi iz Fronta za sada se nije izjasnio o eventualnom odricanju od plate. Smatraju, vjerovatno, da i podršku bira­ča i poslaničku platu mogu opravdati i na ulici. A vratiti se u parlament mogu kad hoće.

Selektivno ignorisanje

Ni „selektivno ignorisanje" rada Skupštine nije ništa novo. Tako od jula prošle godine DF ne dolazi na „premijerski sat", iako su upravo poslanici odredbama Poslovnika Skupštine obavezali premijera da jednom mjesečno odgovara na njihova pitanja, dio njih i to bojkotuje. U toj odluci DF istrajava opet bez podrške Pozitivne i SNP-a, jer te partije smatraju, kako su obrazložile, „da bojkot nije efikasan vid političkog djelovanja, već da se protiv režima treba boriti direktno u parlamentu i postavljajući pitanja". Poslanici DF-a, ovog puta uz podršku Pozitivne, „djelimično" bojkotuju i radna tijela Skupštine. Ne dolaze na sjednice samo jednog odbora, i to onoga čiju su važnost uvijek potencirali - za bezbjednost i odbranu. Ovoga puta to ne čine zbog Đukanovića i DPS-a, već zbog izbora Snežane Jonice za zamjenika predsjed­nika.

Samo ih „kamere" mogle ujediniti

Najduži i jedini jedinstveni bojkot parlamenta od opozicije desio se 2003. i 2004. godine. Tada su svi opozicioni poslanici izašli iz parlamenta i ostali van njega više od godinu, revoltirani odlu­kom TVCG da ukine direktne prenose sjednica parlamenta. To je jedini cilj koji su ikada bojkotom uspjeli da ostvare - vratili su kamere u skupštinsku salu.

POBJEDA

 

Portal Analitika