Politika

Siništaj: Neću tražiti pomoć od albanske ambasade

Funkcioner Građanske inicijative Vaselj Siništaj rekao je u izjavi za Pobjedu da neće kontaktirati strane ambasade u vezi sa sporom o poslaničkom mandatu sa poslanikom Force Gencijem Nimanbeguom, već da će se „držati" domaćih institucija
Siništaj: Neću tražiti pomoć od albanske ambasade
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Demokratskog sa­veza Albanaca Mehmet Bardhi poslao je ranije dopis Ambasa­di Albanije u Podgorici tražeći da se ta ambasada aktivno umi­ješa u spor sa Albanskom alter­nativom i da pomogne Bardhiju kako bi mu Nik Đeljošaj ustu­pio poslanički mandat. Podsjetimo, poslanici Demo­kratskog saveza, Demokratske partije i Albanske alternative formirali su poslanički klub u februaru 2011. godine i tada potpisali sporazum koji predviđa da se predstavnici u posla­ničkim klupama rotiraju svake dvije godine.

Mehmet Bardhi (DS) zatražio je da mu poslaničko mjesto pre­pusti Nik Đeljošaj (DP), a Vaselj Siništaj (AA) traži mjesto Gencija Nimanbegua (Forca). Bardhi i Siništaj optužuju kole­ge iz Kluba da su „nezakonito produžili obavljanje poslanič­ke funkcije".

Vaselj Siništaj navodi da nije namjeravao da kontaktira di­plomatska predstavništva po tom pitanju.

- Ja nijesam izabrao taj put niti tako razmišljam o tome. Ovaj način možda može odgovarati nekome drugome. Izabrao sam drugi put. Uputiću opomenu i tačno ću navesti koju su odgo­vornost preuzeli radi toga što nijesu ispoštovali sporazum. Onda ću ići sudskim putem, od trenutka kad je trebalo da bu­dem poslanik do onog trenutka dok se ne oslobodi poslaničko mjesto. Ako se ne oslobodi -opet ništa. Nadam se da će sud presuditi - rekao je Siništaj za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, poli­tičari trebaju da nauče, osim privilegija, da imaju i odgovor­nost.

- Moramo prvi da budemo pri­mjer pravne države. Mislim da ovo što se radi stvara lošu sliku o samim Albancima u Crnoj Gori - rekao je Siništaj.

On podsjeća daje uputio javno pismo poslaniku Force Genciju Nimanbegu i lideru te stranke Nazifu Cunguu.

- Oni neka odrade svoj mandat do kraja. Naše je da ih tužimo. Znate onu narodnu: „Ko se za­dnji smije najslađe se smije" -zaključuje Siništaj.

Portal Analitika