Abiznis

Infrastruktura, saobraćaj i energetika ključna polja saradnje Crne Gore i Srbije

Tri ključna polja saradnje Crne Gore i Srbije su infrastruktura, saobraćaj i energetika, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić danas u Beogradu na konferenciji za novinare povodom potpisivanja protokola sa Drugog zasijedanja Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države.
Infrastruktura, saobraćaj i energetika ključna polja saradnje Crne Gore i Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Kavarić je naglasio da su to projekti od regionalnog značaja koji podstiču konkurentnost naših zemalja.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, koji je kopredsjedavajući Komisije u ime srpske strane, naglasio je da su na sjednici Mješovite komisije konstatovani dobri bilateralni odnosi i da u narednom periodu saradnju treba intenzivirati i raditi na njenom daljem unapređenju, posebno kroz redovna zasijedanja Mješovite komisije kao osnove za jačanje ekonomskih odnosa dvije države.

Zasijedanjem Mješovite komisije dvije države obuhvaćeno je međusobno informisanje o privrednoj situaciji dvije zemlje, kao i analiza bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje sa predlozima za njeno unapređenje u oblastima turizma, informaciono-komunikacionh tehnologija (IKT), saobraćaja, poljoprivrede i zaštite životne sredine, energetike i regionalne i prekogranične saradnje, u cilju unapređenja ekonomske saradnje u narednom periodu.

Konstatovano je da postoje brojne mogućnosti na obje strane za unapređenje trgovinske saradnje i bilateralnih ulaganja, a da sporazumi između dvije vlade o ekonomskoj saradnji i o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja pružaju dobar institucionalni okvir za promociju i zaštitu investitora iz obje zemlje da pokrenu poslovne inicijative i da osnuju zajedničke kompanije ili druge oblike zajedničkih projekata.

Dogovoreno je da obje strane pruže podršku svojim poslovnim zajednicama, javnim i privatnim preduzećima da istraže mogućnosti za saradnju, kao i u osnivanju mješovitih preduzeća u dogovorenim oblastima saradnje.

U tom smislu, razmijenjene su informacije o ekonomskom  i investicionom ambijentu u dvijema državama uz podatke o investicionim podsticajima i zastiti investicionih ulaganja. Protokolom je predviđeno i da se treće zasijedanje Mješovite komisije održi u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.