Društvo

Počinje suđenje Podgoričaninu zbog prijetnji smrću lezbijskom paru

Pred Osnovnim sudom u Podgorici počeće postupak protiv 33-godišnjeg građanina Podgorice zbog prijetnji i ugrožavanja sigurnosti više lica zbog njihove seksualne orjentacije, saopšteno je iz LGBT Forum Progresa.
Počinje suđenje Podgoričaninu zbog  prijetnji smrću lezbijskom paru
Portal AnalitikaIzvor

Po optužnom predlogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ovom građaninu se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, iz čl.168 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, član 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Ovo je i prvi slučaj u kojem je određen pritvor zbog ugrožavanja sigurnosti i prijetnji zbog nečije seksualne orjentacije. Pritvor je određen zbog ozbiljnih prijetnji koje je uputio oštećenima, koje su cijenjene u kontekstu objektivnog ponašanja okrivljenog, a koje se ogledaju u kontinuiranom ugrožavanju tjelesnog integriteta oštećenih, zbog njihove seksualne orijentacije, a koje ukazuju da bi puštanjem na slobodu obistinio svoje prijetnje.

Oštećene iz ovog postupka boravile su u LGBT Skloništu do određivanja pritvora za okrivljenog. 

Okrivljeni je u periodu od nekoliko mjeseci slao poruke prijeteće sadržine lezbejskom paru, prijeteći im da će ih ostaviti bez posla, nakon čega su prijetnje prerasle u prijetnje smrću, rekavši i, da će ih ubiti i baciti sa mosta. Ostvarivost prijetnji pokazana je fizičkim napadom na jednu od partnerki, nakon čega je slučaj prijavljen policiji a krivična prijava od strane LGBT Foruma Progres podnijeta nadležnom tužilaštvu. Prilikom poziva za prikupljanje obavještenja u vezi krivičnog djela, policija je kod okrivljenog pronašla pet metaka, što je dodatno potvrdilo ozbiljnost kompletnog sliučaja. 

Crnogorsko tužilaštvo je na ovom konkretnom slučaju pokazalo svoju punu posvećenost u kažnjavanju izvršilaca krivičnog djela. Ostvarena je izuzetno kvalitetna i profesionalna komunikacija, na nivou međunarodnih standarda, sa policijom i državnim tuzilaštvom i imamo zadovoljstvo da konstatujemo puni profesionalni napredak u primjeni zakona i zaštiti LGBT zajednice.

Ovaj postupak je istorijski važan za dalji razvoj sveukupnih prava i sloboda LGBT osoba u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika