Društvo

VUKOVIĆ: U jedinoj priznatoj loži u Crnoj Gori ima 120 masona

Veliki majstor Velike lože Crne Gore Dragoljub Duško Vuković kazao je za Portal Analitika da Velika Loža Crne Gore broji 120 članova i da ta organizacija ne uspostavlja bilo kave kontakte sa, kako kaže, iregularnim organizacijama koje sebe nazivaju masonskim.
 VUKOVIĆ: U jedinoj priznatoj loži u Crnoj Gori ima 120 masona
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama koje su danas objavile Dnevne novine, u Crnoj Gori ima skoro 400 masona. Komentarišući te navode Vuković ističe da “nije čitao tekst u DN i da ne zna koga oni ubrajaju u masone”.

- U Crnoj Gori postoji Velika Loža Crne Gore i to je jedina regularna masonska organizacija, priznata od ostalih regularnih masonskih organizacija u regionu, Evropi i u svijetu. U Velikoj Loži Crne Gore ima nešto više od 120 članova, koji rade u četiri pomjesne lože: “Montenegro”, “Zora”, “Luča Mikrokozma” i “Garibaldi” – kazao je  Vuković, ističući da je u planu, pored četiri pomjesne lože koje rade pod zaštitom Velike Lože Crne Gore, osnivanje pete.

-  Ona će se zvati "Evropa" i biće važan činilac učvršćivanja veza crnogorskih masona sa braćom iz Evrope – poručio je Vuković

Govoreći o drugoj masonskoj loži - Velikoj regularnoj loži Crne Gore, koju VLCG ne priznaje, Vuković je istakao da VLCG ne može imati bilo kave odnose sa iregularnim organizacijam.

- Velika Loža Crne Gore ne može da uspostavlja bilo kakve odnose sa iregularnim organizacijama koje sebe nazvaju masonskim, bilo da su one Crnoj Gori ili u drugim državama, jer bi time kršila svoju Konstituciju i Statut, i automatski izgubila status regularne Velike Lože i bila izopštena iz bratskog lanca masonskih regularnih loža u svijetu – objašnjava Vuković.

VLCG je jedina regularna slobodnozidarska organizacija u Crnoj Gori i kao takva je priznata od velikog broja regularnih slobodnozidarskih organizacija u Evropi i svijetu, kao i od Ujedinjene Velike Lože Engleske, koja se smatra majkom svih regularnih slobodnozidarskih organizacija.

Osim “Velike lože Crne Gore" na teritoriji naše države djeluje i druga masonska organizacija "Velika regularna masonska loža" koju VLCG ne priznaje.

 

B.K.

Portal Analitika