Svijet

KASPAROV: Ubistvo Njemcova raspršilo nadu u Rusiji

Ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova raspršilo je nadu da je u Rusiji moguća mirna politička tranzicija i promjena vlasti, izjavio je u intervjuu Rojtersu bivši svjetski šampion u šahu i istaknuti opozicionar Gari Kasparov, koji već neko vrijeme živi u SAD.
KASPAROV: Ubistvo Njemcova raspršilo nadu u Rusiji
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je iznio prilično mračnu sliku ruske opozicije nakon smrti Njemcova koji je u petak uveče ubijen nedaleko od Kremlja.

"Boris se nadao, uzalud kao što vidimo, da će doći do nekog oblika mirne tranzicije u normalnu, civilizovanu demokratsku vladu", rekao je Kasparov koji važi za jednog od vodećih ruskih zagovornika nenasilnog političkog izražavanja.

"Ne vidim šansu da Rusija sada prevaziđe Putinovu brutalnu diktaturu," kazao je on.

Kasparov se pridružuje Njemcovljevim pristalicama koji sumnjaju da ruske vlasti stoje iza ubistva kojim se šalje jasna poruka aktivistima koji se bore protiv Putina.

"To je znak svima koji se bave opozicionim aktivnostima da nemaju nikakve šanse. Nećemo gubiti vrijeme, kažu nam, na suđenja, praveći se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminisati - to nam poručuju", dodao je Kasparov.

On je kazao da u SAD nema tjelohranitelje i da ne smatra da mu je život u opasnosti sve dok nije u Rusiji, ali i da se neće vratiti u Moskvu čak ni zbog sahrane Njemcova.

"Ja ne kupujem karte u jednom pravcu", kazao je Kasparov.

Na pitanje da li ima bilo kakvu političku strategiju, Kasparov je otvoreno rekao: "Nemam nikakvu strategiju. To nije šah. U šahu postoje pravila".

On je istakao da politički aktivisti u Rusiji nemaju mnogo prostora za manevar, a kamoli za pravljenje političke strategije.

"Kakva strategija, ako možete biti ubijeni?", zaključio je Kasparov.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-617721782
02.03.2015. 16:25

Tranzicija i promjena vlasti su nesto sto je i nama u rasprsenim nadama kao Kasparovu. Boris se nadao kao mucenik ali je ipak utjehu nalazio u mladim djevojkama koje su mu mogle biti skoro unuke. Ako bi i dosao u Rusiju, vjerovatno bi ga ubili zapadni agenti.

3
3