Politika

ULJAREVIĆ: Bojkot parlamenta ne smjenjuje vlast

Ideje o organizovanju protesta ili bojkota parlamenta nijesu dobre, jer ima boljih načina za odlazak vlasti u opoziciju, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazlovanje Daliborka Uljarević.
ULJAREVIĆ: Bojkot parlamenta ne smjenjuje vlast
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da su te ideje legitimna sredstva političke borbe, ali da bi bila politički učinkovita moraju predstavljati dio šire i osmišljene koordinacije, dobre partijske organizacije, jasnih ciljeva i vrijednosti, sa mogućnošću dobijanja najšire domaće podrške i međunarodne zajednice.

“Takvi uslovi trenutno ne postoje i ukoliko se bude insistiralo na ovim idejama, u ovoj konstelaciji odnosa, to može samo da se opoziciji, ali i crnogorskom društvu, vrati kao bumerang”, kazala je Uljarević agenciji Mina.

Prema njenim riječima, legitimno je zalagati se za ta sredstva političke borbe, ali onda kada za to postoje neophodni uslovi.

“Koja je svrha zagovaranja za bojkot u nedjelji u kojoj se u Evropskom parlamentu usvaja rezolucija o Crnoj Gori u kojoj evropski parlamentarci jasno poručuju da nemaju razumijevanja ni za dosadašnje ograničene forme bojkota skupstinskih dešavanja toga tipa”, upitala je Uljarević.

Rezolucija nije obavezujući dokument ali, kaže ona, ako neko želi da pridobije podršku međunarodne javnosti za političke aktivnosti u zemlji, mora da opipa i njen puls.

Ona je kazala da putevi demokratizacije, vladavine prava i slobodni izbori mogu se pojaviti samo kao rezultat predanog, sistematičnog i teškog rada na stvaranju alternative vladajućoj strukturi, jačanju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva i dobijanju pune međunarodne podrške za smjenu kontraverznog režima.

“Tu nema mjesta kockanju sa ad hoc rješenjima, koja su se u ne malom broju slučajeva pokazala kao kontraproduktivna”, rekla je Uljarević.

Protesti su, kaže ona, uvijek jednačina sa više nepoznatih, i da bi imali osnovu da budu uspješno izvedeni neophodno je da postoji jak i neposredan povod, ali i funkcionalna infrastruktura. “Socijalne tenzije nijesu male, ekonomski parametri su poražavaući, održivost mnogih društvenih sistema vrlo upitna”.

“Platforma za proteste i odziv postoji u generalnoj ravni, ali ne i neposredan povod niti konzistentnost u izjavama i stavovima onih koji hoće da ih organizuju. Postoji bolji načini za odlazak vlasti u opoziciju, a pojedinaca pred nadležne organe od organizacije protesta”, rekla je Uljarević.

Ona j upozorila da opozicija ima hroničan problem koordinacije i unutrašnjeg nepovjerenja. “Nebitno da li će se opozicija naći na jednoj listi ili više njih, bitna je jedinstvena platforma za smjenu vlasti”.

 

MINA

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Daliborka
02.03.2015. 21:03

Daliborka, BOJKOT je dobio naziv po Čarlsu Kaningemu Bojkotu koji je bio engleski oficir i nadzornik imanja. Rodio se u Berg Sent Pitersu 1832. okruga Norfok, a umro u Flekstonu 1897. godine. Seljaci u Grofoviji Ern, u Irskoj, koji su trpeli od samovolje nadzornika Bojkota, poslužili su se novom taktikom borbe. Umesto da ga otvoreno napadaju, nastojali su da spreče izvršenje njegovih odluka i onemoguće sve mere koje je on preduzimao prostim neizvršavanjem i oglušavanjem o zapovesti. Bojkotovali su njegove odluke i tako ga pobedili. ps. Tako da ti ne stoji iskaz-Bojkot parlamenta ne smjenjuje vlast.

3
0
g gutt
02.03.2015. 16:29

I ko je ova gospodja, prvi put je vidim

6
1
A Anonimno-613289004
02.03.2015. 14:57

Opozicione stranke prije svega treba da se suoce sa pitanjem njihovih kadrovskih potencijala.Da li svaka opoziciona stranka za sebe ima dovoljan broj kvalifikovanih i strucnih ljudi u oblastima kao sto su finasnije,privreda,turizam,poljoprivreda,energetika,idnustrija,rudarstvo.zdravstvo,sport,obrazovanje i nauka,sudski poslovi,urbanizam,bezbjednost,kultura itd.Cini mi se da ih DPS sije po tom pitanju

5
1