Abiznis

Opštine zapošljavaju skoro 12.000 radnika, Vlada uzalud tražila hitne otkaze

Ogromni višak radnika u opštinama tumači se prije svega partijskim zapošljavanjem koji su pratili mnogobrojni izborni ciklusi. Prema nasvježijim podacima Ministarstva finansija objavljenim u godišnjaku, ukupne neizmirene obaveze opština (bez dugova) su iznosile čak 111,4 miliona eura.
Opštine zapošljavaju skoro 12.000 radnika, Vlada uzalud tražila hitne otkaze
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorske lokalne samouprave i lokalna preduzeća čiji su osnivači opštine, zapošljavale su krajem septembra prošle godine čak 11.778 radnika, što je za 448 više nego u istom period prošle godine. Zbog toga je Vlada tražila od opština još krajem decembra hitnu optimizaciju broja radnika, a takvu preporuku su ponovili i na posljednjoj sjednici Vlade u okviru mjera za stabilizaciju javnih finansija.

“Preporučuje se lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama čiji su osnivači opštine, kod kojih je evidentan višak zaposlenih da hitno preduzmu mjere optimizacije broja zaposlenih u okviru utvrđenih standarda, u cilju racionalizacije rashoda po ovom osnovu”, piše u zaključcima Vlade.

Najviše zaposlenih ima opština Podgorica 2.698, Nikšić 1099, Budva 1095, Pljevlja 833, a Bar 822 radnika. Istovremeno, za posmatrani period opština Ulcinj je zaposlila 175 radnika, a Berane čak 118.

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave na 30.09.2014. godine iznosile su 111,14 miiona eura. Opštine nijesu objavile dugove po osnovu kredita, ali se procjenjuje da su veći od 200 miliona eura.

Istovremeno,  Ministarstvo finansija i Poreska uprava bile su dužne da  da sačine izvještaj o realizaciji zaključka Vlade pojedinačno po opštinama, a po kome je bilo definisano da 50 odsto prihoda od prodaje imovine opštine bude usmjereno za plaćanje dugova prema državnom budžetu.

Podsjetimo, Vlada je nedavno usvojila dvadesetogodišnji reprogram čak 89 miliona eura dugova koliko opštine duguju za poreze i doprinose na lična primanja.

P.Zečević

opstine2ok
Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s saintloans@hotmail.com
22.05.2015. 15:42

Pozdrav, Ovo je obavijestiti javnost da je gđa Jane Alison privatni zajam zajmodavac ima otvoriti financijsku priliku za svakoga u potrebi bilo koje financijske pomoći. Dajemo kredit na 2% kamatne stope za pojedince, poduzeća i tvrtki pod jasnim i razumljivim uvjetima i stanju. kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (saintloans@hotmail.com)ns@hotmail.com)

0
0
A Anonimno-679711757
02.03.2015. 22:31

Dobar vic. U opstinama su sve redom Vladini vazali, zasluzni pioni. Vlada opstinama instrukcije, opstine aktivistima isto tako, aktivisti obecanja narodu a onda slijedi obrnuta sema. Narod za glasove trazi zaposljavanje sinova i cerki, opstine koliko toliko ispunjavaju obecano (hvala Bogu, obecavaju sve samo ne ono sto se tice razvoja drzave), Vlada potapse opstinare za dobro obavljen rad pa namjesta predsjednike, potpredsjednike, administratore, gradonacelnike itd. Zatim se Vlada iscudjava onim potezima opstinara koje je i sama sugerisala posredno. MA VIC! Dodje ti da places od muke.

1
0
M Mojkovac
02.03.2015. 14:20

12000*4=48000, zna DPS šta radi

3
2
N Nabuko
02.03.2015. 13:23

Ti bi "krivac" uveo robovlasništvo...sva sreća te se ništa ne pitaš

5
3
E Eh da se pitam,
02.03.2015. 15:21

Ti sto bi ostali na ADMINISTRACIJU imali bi TRI PUTA VECE PLATE a PRIVATNI SEKTOR bi se TRI PUTA OJACAO (mene bi bilo sramota da se PITAM a da mi firme zbog NAOPAKIH ZAKONA ne privredjuju vec idu u BLOKADU-S R A M O T A ) a time KONKURENCIJA KVALITET bi DONELO a CIJENE na DOLE decko ! To je vrlo jednostavno ne otkrivamo TOPLU VODU samo primenjujemo USPJESNE SEGMENTE iz USPJESNIH DRUSTAVA, Vi pravite ROBOVLASNISTVO sa ovim nacinom vodjenja EKONOMIJE JEDNA TRANSA KREDITA da vam STANE ne bi mogli ISPLATITI PENZUJE plate BOLNICI POLICIJI SUDU a onda bi nastupiop HAOS-toga se BOJAT jer ZAPAD uvijek taj SCENARIJO moze napraviti a on nas nece STEDJETI.

5
0
k krivac
02.03.2015. 13:11

,,,,,Opštine zapošljavaju skoro 12.000 radnika, ,,, uzas kao da smo u komunizmu ovi titoisti poklonici jova kape nam unistise ekonomiju privatni sektor koji je godinama zasipan podrugljivim i uvredljivim imenima sa komunistickim nagonima da se pucikaju imspekcije da im sto vise uzmu i tako ostali avetinjski prazni mnogi poslovni prostori i u samom centru grada uzassssss ,jedan od glavnikh krivaca je r.k i sdp, loja milovoj vladi ucjenama ne da da radi i laznim populistickim obecanjima koja salje sdp gradjanima.

4
3