Sci/Tech

Aplikacije zbog kojih postajete pametniji

Da bi nam glava ostala u formi, potrebni su joj izazovi i vježba: nasuprot mišljenju da aplikacije zaglupljuju, ima i onih zbog kojih možemo da postanemo pametniji.
Aplikacije zbog kojih postajete pametniji
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanja su pokazala da nervni plasticitet pozitivno reaguje na stimulanse koji dolaze u obliku raznih mentalnih izazova, pa ako još niste učlanili svoj mozak u teretanu, slijedi prijedlog najpopularnijih aplikacija od kojih možete da postanete pametniji:

Elevate: Aplikacija godine AppStorea za 2014. besplatni je fitnes trener koji će testirati i izazivati vaše sposobnosti slušanja, razumijevanja i pamćenja. Sadrži i jezičke i matematičke izazove, a u plaćenoj, premium verziji nudi opširnije zadatke.

Lumosity: Nudi vježbu kroz niz zaraznih igrica za područje prema izboru, a radi se po principu prepoznavanja uzoraka, apstrakcija i brzini refleksa. U zavisnosti od rezultata, aplikacija pojačava naredne nivoe. Besplatna za obje platforme, s premijum verzijom za znatiželjnije.

Fit Brains Trainer: U ponudi je više od 360 igara za vježbanje memorijskih kapaciteta, koncentracije i slično. Aplikacija prati vaš napredak prema demografskoj grupi kojoj pripadate i povećava nivo sa svakom savladanom preprekom.

Eidetic: Kako i sam naziv sugeriše, ova aplikacija fokusirana je na pamćenje. Korisnici mogu sami da prave svoje kartice sa spiskovima (razne to-do liste, spisak namirnica i sl.) koje će uvježbavati, podešavati nivo zahtjevnosti, a aplikacija će vas sama podsjetiti kad je vrijeme za vježbu. Dostupna samo za iOS uređaje, besplatna.

CogniFit Brain Fitness: Skupljajte “neurone“ izazivajući svoje kontakte da nadmaše vaš rezultat ili jednostavno vježbajte solo kroz igre koje testiraju pamćenje, fokusiranje i pažnju.

Izvor: 24sata.hr; foto: b92.net

Portal Analitika