Svijet

Rekordna posjećenost Portugalije u 2014. godini

Strani turisti su 2014. potrošili u Portugaliji rekordnih 10,4 milijardi eura što je rast od 12,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Rekordna posjećenost Portugalije u 2014. godini
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prošla godina bila je rekordna u svakom pogledu za portugalski turizam.

"Centralna banka je potvrdila da je 2014. bila rekordna godina za portugalski turizam, svi rekordi su oboreni", izjavio je državni sekretar za turizam Adolfo Meskita Nunes.

Strani turisti su 2014. potrošili u Portugaliji rekordnih 10,4 milijardi eura što je rast od 12,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi AFP.

"Prošlogodišnji prihod od turizma u Portugaliji je porastao tri puta više nego španski, četiri puta više nego u Italiji", potvrdio je portugalski ministar za ekonomiju Antonio Pires iz Lime.

Prihodi turizma čine 10 odsto udela u ukupnom bruto domaćem proizvodu Portugalije i ta privredna grana je krucijalni sektor za privredni oporovak ove zemlje poslije perioda recesije koja je trajala dvije i po godine.

Portugalski hoteli su prošle godine imali 46,1 miliona noćenja, od čega 32,3 odsto je riječ o stranim turistima. Broj noćenja u hotelima 2014. veći je 11 odsto nego 2013, dok je prihod u hotelijerstvu je povećan 12,8 odsto.

Najviše je bilo britanskih, španskih i francuskih turista.

Izvor: novosti.rs; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
r rile
02.03.2015. 09:49

Nije PORTUGALIJE nego PORTUGALA!!!! Srbi kažu Portugalije a mi Portugala

0
0