Svijet

Saslušan uhapšeni ukrajinski poslanik

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko, koji je uhapšen danas uoči komemorativne šetnje povodom ubistva ruskog opozicionara Borisa Njemcova, saslušan je zbog sumnje da je umiješan u podmetanje požara u Odesi u maju prošle godine.
Saslušan uhapšeni ukrajinski poslanik
Portal AnalitikaIzvor

Ruski istražni odbor saopštio je da je Gončarenko uhapšen  jer "nije htio da sarađuje s policijom" i dodao da je saslušan zbog "napada na jednog ruskog građanina poslije tragičnih događaja u Odesi".

Najmanje 40 osoba poginulo je Odesi u maju 2014. u požaru u jednoj zgradi, koji je buknuo u vrijeme sukoba između proruskih demonstranata i pristalica vlasti u Kijevu.

Ukrajinski poslanik je ranije danas na Fejsbuku  napisao da je uhapšen.

"Policija me uhapsila... Nisam uzvikivao nikakve parole, nisam  nosio transparente. Uhapsili su me samo zbog majice. Sada me vode u policijsku stanicu", napisao je Gončarenko na svom profilu na Fejsbuku.

Ukrajinski poslanik je naveo da je nosio majicu s likom ubijenog Njemcova i natpisom "Heroji ne umiru". Taj slogan su koristili ukrajinski demonstranti za vrijeme uličnih protesta koji su doveli do smjene proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Gončarenko je došao u Moskvu na komemorativnu šetnju.

"Ukrajinski poslanici imaju diplomatski imunitet i hapšenje Gončarenka predstavlja kršenje međunarodnog prava", izjavio je predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Grojsman.

Ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je od ruskih vlasti da omoguće Ukrajinki koja je bila s Njemcovom kad je ubijen, da se vrati u Ukrajinu. Istražitelji su i danas ispitivali tu djevojku, koja je glavni svjedok ubistva Borisa Njemcova u petak uveče u centru  Moskve.

(Beta)

Portal Analitika