Abiznis

BOJANIĆ: Spremaju se nasilne eksproprijacije u korist strateških investitora

Eventualno usvajanje izmjena Zakona o eksproprijaciji moglo bi da na mala vrata Vladi otvori mogućnost da, uz određenu naknadu, oduzima građanima zemlju kako bi vraćala svoje dugove, smatraju u dijelu opozicije. U vladajućim strankama tek će se izjasniti povodom ovog dokumenta. Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović smatra da je on nezakonit i ukida neka od prava koja su građani dosad imali.
BOJANIĆ: Spremaju se nasilne eksproprijacije u korist strateških investitora
Portal AnalitikaIzvor

U predlogu izmjena zakona o eksproprijaciji piše kako se upis prava svojine na oduzetoj nepokretnosti može izvršiti stupanjem na snagu odluke kojom se u skladu sa zakonom utvrđuje javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj, ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga. U dijelu opozicije osporavaju poslednje riječi ove norme i vide mogućnost zloupotrebe.

"Tu je osnovni problem da se sada pored javnog interesa može eksproprisati zemlja radi vraćanja javnog duga, što će prevedeno značiti da je vlada svjesna ogromnog problema javnog duga i stvara sebi uslove da samom njenom procjenom ekspropriše zemlju da vrati dio duga", objašnjava nezavisni poslanik Mladen Bojanić za Atlas TV.

Bojanić vjeruje kako će ovaj član biti zloupotrijebljen.

"Sigurni smo da će to da vodi nekim zloupotrebama i nasilnoj eksproprijaciji da bi se određeni lokaliteti  ustupili u paketu strateškom investitoru", kaže on.

U Demokratskoj partiji socijalista nijesu željeli da komentarišu predlog zakona i hoće li za njega glasati jer, kako su nam rekli neki od poslanika, još sa njim nijesu upoznati. U SDP- u će o podršci ovom dokumentu odlučiti naknadno.

"Mi ćemo u konačnom naš stav povodom glasanja zauzeti na poslaničkom klubu", kaže Draginja Vuksanović iz SDP-a u izjavi Atlas televiziji 

Vuksanović smatra kako je izmjena zakona o eksproprijaciji nezakonita zato što ne zadovoljava oba uslova koja su u našem pravnom sistemu potrebna za sticanje svojine.

"Prvi uslov jeste pravni osnov sticanja, u ovom slučaju to bi bila odluka državnog organa (u nekom drugom poslu ugovor ili nasleđivanje), a drugi uslov koji mora kumulativno biti ispunjen sa drugim jeste način sticanja svojine. Konkretno kod sticanja prava svojine na nepokretnostima koje se eksproprišu je saglasnost prethodnog vlasnika", kaže ona.

Izmjene Zakona o eksproprijaciji ušle su u skupštinsku proceduru i uskoro će se o njima raspravljati na nadležnom odboru.   

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.