Društvo

Sjutra kontrolno saslušanje povodom situacije u Željezari

Kontrolno saslušanje povodom aktuelne situacije u nikšićkoj Željezari Tosčelik i sve češćih povreda radnika biće održano sjutra na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.
Sjutra kontrolno saslušanje povodom situacije u Željezari
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je odlučio da na kontrolno saslušanje pozove ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića, glavnog inspektora rada Angelinu Međedović i glavnog inspektora zaštite na radu Zlatka Popovića.

Na sjednicu su pozvani vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, direktor Poreske uprave Milan Lakićević, direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, predstavnik Sindikata Željezare Tosčelik Pero Kadović i izvršni direktor fabrike Guray Guzeler. Predlog za održavanje kontrolnog saslušanja podnio je poslanik Demokratskog fronta  Janko Vučinić.

Vučinić je kazao da je predlog za održavanje kontrolnog saslušanja podnio iz nekoliko razloga, između ostalog i zato što su ga zaposleni obavijestili da su uslovi u kojima rade izuzetno teški i da su maltretirani i šikanirani.

“Oni rade prekovremeno i do 16 sati i to samo u trećoj smjeni. Tu se krši i Zakon o radu i zaštita zdravlja na radu. Ako su kupili Željezaru za 15 miliona eura, to ne znači da su kupili i radnike”, rekao je Vučinić.

Razlog za traženje kontrolnog saslušanja su i, kako je dodao, stalne povrede zaposlenih, navodeći najnoviji slučaj Miluna Todorovića kojemu su 17. februara tokom treće smjene u fabrici, polomljene obje noge od udara čeličnog komada koji je pao sa prese.

(Mina biznis) 

Portal Analitika