Region

Slovenija: 30 odsto više novih slučajeva raka u zadnjih 10 godina

Broj pacijenata kojima je dijagnosticiran rak raste u Sloveniji svake godine, a novootkriveni slučajevi su za deset godina porasli za 30 posto, prema podacima iz registra koje je objavio ljubljanski Onkološki institut povodom Nedjelje borbe protiv raka.
Slovenija: 30 odsto više novih slučajeva raka u zadnjih 10 godina
Portal AnalitikaIzvor

Institut vodi registar oboljelih od raka od 1950. godine, a novi obrađeni podaci govore da se broj novooboljelih povećao sa nešto manje od 10.000 u 2001. na gotovo 13.000 u 2011. godini.

Ovakav rast tumači se i sve boljom dijagnostikom , te produženjem prosječne životne dobi, što povećava i incidenciju oboljelih od raka.

Najčešći oblici karcinoma su rak kože i prostate, rak dušnika i pluća, rak dojke i debelog crijeva, koji uzrokuju više od polovine ukupnog broja oboljelih i umrlih.

U padu je broj oboljelih od raka prostate i debelog crijeva, dok je incidencija ostalih karcinoma  u porastu.

(SEEbiz)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.