Finansije

Izdaci opština u prvih devet mjeseci 2014. 140 miliona eura

Ukupni izdaci lokalne samouprave za prvih devet mjeseci prošle godine iznosili su 140 miliona eura, što je 67 odsto od plana, pokazuju podaci Ministarstva finansija.
Izdaci opština u prvih devet mjeseci 2014. 140 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

U Godišnjem izvještaju Ministarstva za prošlu godinu navodi se da su ukupni izdaci lokalne samouprave od januara do kraja septembra planirani u iznosu od 208,8 miliona eura.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na realizaciju javne potrošnje na lokalnom nivou u trećem kvartalu prošle godine navodi se da je najviše izdatke za taj period ostvarila Opština Podgorica, 35,57 miliona eura, dok je planom bilo predviđeno 35,2 miliona eura.

Opština Rožaje je u periodu od januara do kraja septembra imala ukupne izdatke od 3,44 miliona, što je 97 odsto planiranih.

Plan su u visokom procentu ostvarile i opštine Cetinje i Berane.

Ukupni primici lokalne samouprave za prvih devet mjeseci prošle godine iznosili su 153,5 miliona , što je 73 odsto u odnosu na plan. Ukupni primici su planirani u iznosu od 209,8 miliona eura.

Više prihoda od planiranih ostvarile su opštine Podgorica, Tivat i Rožaje.

Prema podacima koje su opštine dostavile Ministarstvu finansija, ukupne neizmirene obaveze lokalne samouprave 30. septembra su iznosile 111,14 miliona eura.

Opštine su, shodno Zakono o finansiranju lokalne samouprave, obavezne da Ministarstvu kvartalno dostavljaju izvještaje o planiranim i ostvarenim prihodima i rashodima, kao i o budžetskom zaduženju, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka kvartala.

(Mina biznis)

Portal Analitika