Svijet

Siriza na vrhu popularnosti

Grčka ljevičarska stranka Siriza, koja je na vlast došla prije nešto više od mjesec dana, popularnija je među građanima Grčke nego ikad, pokazala je najnovija anketa. Podrška Sirizi je od 25. januara do danas porasla sa 36 odsto na čak 47,6 odsto, što je rekordan procenat podrške za tu ultra ljevičarsku stranku, koja je prije samo tri godine bila na marginama grčke politike, pokazala je anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja “Metron analisis”, a prenio je britanski list “Gardijan”.
Siriza na vrhu popularnosti
Portal AnalitikaIzvor

Toliki rast podrške iznenađuje s obzirom na to da je grčka vlada, koja je izbore dobila na oštrom protivljenju daljoj primjeni mjera štednje, morala značajno da promijeni stavove pod pritiskom međunarodnih kreditora, a ti ustupci su naišli na neodobravanje čak i u redovima same stranke, ocjenjuje “Gardijan”.

Premijer Aleksis Cipras je tako odustao od zahtjeva za otpis dijela ogromnog grčkog duga i pristao je na nastavak nadzora revizora Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda (koje sada grčka vlada zove “institucijama” umjesto omraženog izraza “trojka”).

Ti Ciprasovi ustupci su naišli na oštre kritike vodećih članova Sirize, uključujući heroja Drugog svjetskog rata Manolisa Glezosa, koji se izvinio javnosti zbog učešcća u vladi koja je “stvorila iluziju” da nudi alternativni izlazak iz krize.

Analitičari, međutim, navode da iskazani prezir javnosti prema prethodnoj vlasti koju smatraju odgovornom za dovođenje Grčke do ivice bankrota radi u Ciprasovu korist.

“Politički je ovo najjača grčka vlada u posljednjih više od deset godina. U određenoj mjeri, to odražava koliko je ljudima svega dosta, ali takođe i toga koliko oni preziru politički sistem”, izjavio je grčki politički komentator Pavlos Cimas.

Aktuelna grčka vlada ipak hoda po tankoj liniji i njena popularnost bi lako mogla da ispari, ukoliko građani procijene da ona nije ispunila svoja obećanja, upozorava “Gardijan”.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.