Svijet

Ukrajina: Primirje poštovano tokom protekle noći

Ukrajinska vojska je saopštila da je prekid vatre u potpunosti poštovan tokom protekle noći na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini
Ukrajina: Primirje poštovano tokom protekle noći
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, oni su opet upozorili da proruske snage koriste primirje da se pregrupišu za nove napade na položaje vlade.

"Da bi zavarali predstavnike OEBS-a, proruske snage premještaju vojnu opremu sa fronta i noću je vraćaju tamo. Ima znakova da se pripremaju za nove napade", izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

On je naveo da bi glavne mete napada proruskih snaga bili strateški važan lučki grad Marijupolj i Artemivsk, koji se nalazi sjeverno od uporišta proruskih snaga Donjecka.

Lisenko je rekao da sinoć nije bilo granatiranja, ali da su proruske snage juče granatirale položaje ukrajinskih snaga 34 puta.

Tom prilikom je ranjeno osam vojnika, dodao je on, prenio je Rojters.

Proruske snage su, u međuvremenu, saopštile da su ukrajinske snage gađale oblast Donjecka 26 puta u protekla 24 časa.

Komandant proruskih snaga Edvard Basurin je danas izjavio da su oni nastavili proces povlačenja teškog naoružanja sa fronta uz nadgledanje predstavnika OEBS-a.

OEBS, koji nadgleda primjenu mirovnog sporazuma, juče je saopštio da je prisustvovao povlačenju opreme proruskih snaga u djelovima Donjeckog regiona i da će svaki dan provjeravati da li ima oružja u oblastima iz kojih je povučeno.

OEBS je saopštio i da je posmatrao povlačenje dva konvoja u regionu Luganska, ali proruske snage su "zabranile specijalnoj posmatračkoj misiji da prati konvoje do krajnjeg odredišta".

Izvor: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.