Svijet

Turska: Kurdi odbili da polože oružje

Kurdski pobunjenici odbili su danas poziv svog lidera da polože oružje, navodeći da turska vlada mora prvo da preduzme korake na unapređenju demokratije i da povuče kontroverzni zakon o bezbjednosti
Turska: Kurdi odbili da polože oružje
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje koje je prenijela pro-kurdska agencija Firat uslijedilo je kao odgovor na poziv zatočenog vođe Radničke partije Kurdistana (PKK) Abdulaha Odžalana svojoj stranci da održi vanredni kongres na proljeće na kome bi donijela "istorijsku odluku" u cilju okončanja oružane borbe.

Pobunjenici su poručili da su već primenili prekid vatre u sklopu mirovnih napora na okončanju 30-godišnje krvave pobune, naveo je AP.

Turska vlada mora da "pokaže iskrenost" odustajanjem od zakona kojim se povećavaju ovlašćenja policije, dodaje se u saopštenju.

Turski zvaničnici počeli su razgovore sa Odžalanom 2012. radi okončanja konflikta u kome je na desetine hiljada ljudi izgubilo život od 1984.

Odžalan je proglasio prekid vatre 2013. i naložio PKK-u da povuče borce u baze na sjeveru Iraka.

Prekid vatre je još na snazi, ali je PKK zaustavila povlačenje nekoliko mjeseci kasnije, navodeći da Turska nije preduzela korake kojima bi uzvratila, navela je američka agencija.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika