Abiznis

Lange: Kvalitet je adut crnogorske poljoprivrede

Napredak Crne Gore u oblasti poljoprivrede je uočljiv, ali treba nastaviti sa razvojem i usvajanjem standarda u proizvodnji hrane, jer je dostizanje konkuretnosti potrebne za EU tržište vrlo zahtjevan posao, ocijenio je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Dirk Lange, nakon obilaska više crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.
Lange: Kvalitet je adut crnogorske poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

On je sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem obišao proizvođače voća, mlijeka, mesa i jaja sa područja Nikšića.

Kako je pojašnjeno, cilj ovih posjeta bio je da Lange direktno na terenu sagleda pozitivne pomake u ovoj oblasti, strukturu poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, kao i mogućnosti za dalje unapređenje takve proizvodnje.

Prema njegovim riječima, razgovor sa Ivanovićem i posjeta poljoprivrednicima promijenili su njegovo stanovište o budućim pravcima razvoja ove oblasti u Crnoj Gori.

“Iako je moje stanovište bilo da treba ići samo sa ukrupnjavanjem i većom proizvodnjom, ministar me je ubijedio,  činjenicama, da se treba fokusirati na kvalitet, jer imate male farme i ograničene zemljišne resurse. Definitivno, razvoj crnogorske poljoprivrede treba da ide u pravcu poboljšanja kvaliteta, koji treba da bude glavni adut u pronalaženju tržišnih niša. Kada kažem kvalite,t tu mislim posebno i na organsku proizvodnju, ali i na kvalitet u cijelom lancu ishrane od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko prodaje i plasmana”, kazao je Lange.

On je istakao da će EU imati razumijevanja za koncept razvoja crnogorske poljoprivrede u skladu sa njenim nacionalnim specifičnostima.

“Kao i za oblast vladavine prava, i za poljoprivredu je najbitnije da se stvari odrade i na terenu. Za rezultate na planu usvajanja standarda u proizvodnji hrane i postizanje veće konkurentnosti treba vremena, zato treba raditi na tome što prije”, ocijenio je Lange.

Upravo su rast kvaliteta proizvoda, poboljšanje konkuretnosti kroz smanjenje troškova proizvodnje i usvajanje standarda glavni motivi poljoprivrednih proizvođača koje je predstavnik EK posjetio na području nikšićke opštine.

Na porodičnom imanju Tadića generacije su proizvodile voće na tradicionalan način. Najmlađi Ratko Tadić, ekonomista po struci, planira da se ozbiljnije pozabavi poljoprivredom i iskoristi porodični voćnjak za razvoja biznisa. Trenutno na 1,3 hektara uzgaja se za sada nekoliko vrsta kontinentalnog voća(jabuke, kruške, šljive, dunje, kajsije).

“Nemamo problema sa prodajom, bez obzira na obilje voća iz uvoza koje bude i dosta jeftinije. Imamo kvalitet koji prepoznaju domaći potrošači. Planiram, međutim da odem i korak naprijed, da proširim voćnjak na oko dva hektara, kako bi sezonsku proizvodnju proširili na cijelu godinu. Fokusiraćemo se na razvoj prerade i specifične proizvode na bazi voća koje bi ponudili turističkom tržištu”, kaže Tadić.

Radovan Jovović, vlasnik porodične firme Alkoset, u sklopu koje se nalazi farma koka nosilja, od 2006. godine širi kapacitete i usvaja nove standarde u proizvodnji  i, kako kaže, na vrijeme razmišlja o najavljenim regulativama u ovoj oblasti. Sa sadašnjih 22.000 koka nosilja, plan je da za tri godine dostigne 45.000 hiljada i 22.000 pilica u uzgoju. Ni Jovović nema problem sa plasmanom i vjeruje da crnogorski proizvođači jaja mogu izaći i na regionalno tržište.

“Crna Gora dnevno proizvodi oko 350.000 jaja, sa trendom rasta, jer domaće farme konstantno šire kapacitete. Trenutno zadovoljavamo tražnju na domaćem tržištu, u periodu van praznika i turističke sezone. Daljim povećanjem kapaciteta koje imamo u Crnoj Gori, mogli bi stvoriti uslove za izvoz jaja, pogotovo što im je cijena ujednačena u proizvodnom smislu”, kaže Jovović.

Predstavnici EK-a uvjerili su se da i proizvođači mlijeka razmišljaju u pravom smjeru – proizvodnji mlijeka ekstra klase i rastu konkuretnosti kroz smanjenje troškva proizvodnje, baziranom na proizvodnji stočne hrane na gazdinstvu.

Obišli su farme krava Vidoja Pantovića, koji se iz Kanade prije sedam godina vratio na porodično imanje, kao i Alekse Kostića koji trenutno ima farmu sa najvećim brojem grla u Crnoj Gori.

“Drago nam je što nas često posjećuju strani zvaničnici koje zanima poljoprivrede u Crnoj Gori. Njihovi utisci su obično bolji, nego što su očekivali”, kaže Kostić.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo što je Lange prihvatio poziv da posjeti neke od poljoprivrednika, posebno zbog toga što primarni razlog posjete Langea Crnoj Gori nije bila poljoprivreda.

“Drago mi je što je našao vremena da posjeti proizvođače sa područja Nikšića, jer ovdje ima šta da vidi, poljoprivrednike koji su posljednjih godina dosta napredovali. Korak po korak bilježimo pomake u količini i kvalitetu, mislim da je to ono što se cijeni od strane EU. Mnogo toga, posebno standardi se ne mogu usvojiti odjednom, ali mislim da smo dobro trasirali generalnu politiku razvoja fokusiranu na kvalitet”, rekao je Ivanović.

On je kazao i da se crnogorska poljoprivrede nalazi u fazi ozbiljnijeg razvoja, čemu će pomoći i aktuelni IPARD like projekat podrške.

“Veliko je interesovanje ljudi da sada počnu da se bave poljoprivredom. Sa IPARD like projektom nećemo spriječiti nikoga da se oproba u poljoprivredi, ali sve je teže krenuti od početka, ne zbog volje ministra, nego zahtjevnih standarda. Proizvođači koji su godinama radili na standardima predstavljaju dobar primjer, kako treba gledati u budućnost i kako se možemo izboriti sa konkurencijom”, rekao je Ivanović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.