Društvo

Izložba radio-amaterske tehnike za sistem civilnih komunikacija u slučaju katastrofa

Savez radio-amatera Crne Gore je u okviru manifestacije kojom se obilježava 1. mart – Svjetski dan civilne zaštite , na platou kod Rektorata Univerziteta Crne Gore postavio prigodan štand na kojem će građani moći da se upoznaju sa njihovim telekomunikacionim sistemom.
Izložba radio-amaterske tehnike za sistem civilnih komunikacija u slučaju katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

Radio amateri  imaju dva magistralna VHF repetitora koji su montirana na Lovćenu i Bjelasici i koji kvalitetnim FM signalom pokrivaju teritoriju čitave države, a povezani su sa sličnim sistemima okolnih zemalja. Ta vrijedna telekomunikaciona struktura se redovno održava, a svoju vrijednost je najbolje pokazala 1979. godine, kada  su svega par sati nakon katastrofalnog zemljotresa na primorju, radio-amateri uspostavili čitavu  radio mrežu koja je stavljena u funkciju tadašnjeg  Republičkog štaba civilne zaštite i državnog rukovodstva.

U međuvremenu su se tehnike emergency komunikacija znato usavršile i radio-amaterski sistemi civilnih telekomunikacija su širom svijeta i nizom međunarodnih dokumenata dobili  vrlo važnu ulogu za slučaj prirodnih i humanitarnih katastrofa.

U nacionalni tim za zaštitu i spašavanje uvijek je uključen i predstavnik radio-amatera koji su sa TIM timom učestvovali u nizu vježbi i treninga u zemlji i inostranstvu.

Savez radio amatera je uspio da obezbijedi i najmoderniju komunikacionu tehniku, odnosno D-STAR - digitalni radio sistem koji je razvijen pod pokroviteljstvom japanske vlade i koji polako postaje svjetski standard  za  civilne komunikacije u katastrofama. Sistem je trenutno u fazi testiranja, a neke njegove komponente će zainteresovani moći da vide na današnjoj  prezentaciji koja će trajati do 16:30 časova.

U okviru svojih aktivnosti, u savezu se organizuju i kursevi za obuku radio-amaterskih operatora, a važan segment obuke su upravo postupci i procedure vezani za organizaciju i rad lokalnih, regionalnih i globalnih radio-amaterskih mreža za vanredne situacije. 

Portal Analitika