Abiznis

Štajnaker: Morate imati dobre analize i ciljne grupe investitora

Crna Gora mora imati u vidu dobre analize i ciljne grupe investitora, jer nije dovoljno samo predstavljati velike investicione oblasti, kao što su energetika, turizam i infrastruktura, ocijenila je njemačka ambasadorka Gudrun Elizabet Štajnaker.
Štajnaker: Morate imati dobre analize i ciljne grupe investitora
Portal AnalitikaIzvor

Ona je za časopis Montenegro Airlines-a, Luxury Inflight, kazala da su Vlada Crne Gore, Privredna komora i druge institucije zadužene za stvaranje investicione klime, svjesni poteza koje treba preduzeti.

„Na tom polju ne bih htjela Crnu Goru upoređivati sa drugim zemljama u regionu“, rekla je Štajnaker.

Problemi, kao na primjer, nedovoljna infrastruktura, su, kako je dodala, u cijelom okruženju slični.

„Važni su, prema mom mišljenju, dobre analize i ciljne grupe investitora koje Crna Gora mora imati u vidu. Nije dovoljno samo predstavljati velike investicione oblasti, kao što su energetika, turizam i infrastruktura“, poručila je Štajnaker.

Prema njenim riječima, opštinama, naročito siromašnim, potrebna je podrška Vlade kako bi ciljano reklamirale svoje investicione potencijale.

„Unapređivanje srednjeg staleža je posebno važno, kako bi, pa i u kooperaciji sa stranim partnerom, bio osposobljen za održive investicije“, navela je Štajnaker.

Ona je kazala da konjunktura u Evropi u ovom momentu nije baš povoljna za strane investicije, ali ambasadu raduje svaka investicija iz Njemačke koja se, uz izuzetak Telekoma, realizuje najčešće kroz dobre lične kontakte i veze među investitorima i partnerima u zemlji.

Štajnaker smatra da je saobraćajna infrastruktura od suštinskog značaja za ekonomski razvoj, pogotovo za jednu malu državu sa zahtjevnim geografskim uslovima.

„Smatram da je gradnja jadransko-jonskog auto-puta od suštinskog značaja za Crnu Goru. Gradnja autoputa u pravcu Srbije je sigurno takođe bitna. Vlada i pogotovo akteri iz oblasti privrede mogu sigurno bolje od mene procijeniti važnost ovih velikih saobraćajnih projekata“, rekla je Štajnaker.

Ona je ocijenila da se Crna Gora od obnove nezavisnosti brzo razvila i iako je i dalje relativno ekonomski siromašna, svoje goste dočekuje raširenih ruku.

Izvor: Mina business

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.