Sci/Tech

Ovo su najveće svjetske rakete: Od Saturna V do minijaturne Crne strijele

Ukoliko ste se ikada pitali koliko je zapravo NASA-ina raketa Saturn V velika naspram konkurencije iz cijeloga svijeta, ova slika će vam dati konačan odgovor.
Ovo su najveće svjetske rakete: Od Saturna V do minijaturne Crne strijele
Portal AnalitikaIzvor

Na slici koju je kreirao 24-godišnji Tajler Skrabek prikazana je 51 raketa koja je ostavila svoj trag u ljudskoj trci prema svemiru uz prikaz veličine čovjeka kako bi se dobila što bolja predstava prave veličine raketa.

Na slici se nalaze uspješne rakete kao što je ruski Sojuz sa više od 950 uspješnih letova, te američki Saturn V koji je ljude odveo na Mjesec.

0103rakete2

Pored najvećih tu je i raketa Black Arrow (Crna strijela) koja je ostala jedina raketa u proizvodnji Ujedinjenog Kraljevstva, a koja je lansirana u periodu od 1969. do 1971. godine. Ona zauzima uvjerljivu poziciju najmanje rakete koja je plovila svemirom.

Među najstarijima je raketa Sputnik, koja je sa sobom u svemir povela prvi vještački satelit, Sputnik 1, davne 1957. godine. Pored ove istorijske rakete, naveden je i Vostok, raketa kojom je Jurij Gagarin odletio u visine i postao prvi čovjek u kosmosu.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika