Svijet

Babič: Putin nije iza ubistva Nemcova

Ruski politički analitičar Dmitri Babič smatra da je Boris Nemcov, uprkos tome što je bio jedan od najvažnijih opozicionara, imao vrlo malo političkog uticaja.
Babič: Putin nije iza ubistva Nemcova
Portal AnalitikaIzvor

On kaže da je tragična smrt Nemcova “veliki poklon za one koji mrze Putina na Zapadu“, jer će tako moći da krive Vladimira Putina.

“To je velika tragedija, ali sam siguran da Nemcov nikako nije bio prijetnja Putinu. On nije imao nikakve šanse da osvoji izbore još od 1990. godine, kada je imao političkih uspjeha. Tako da, reći da će njegovo ubistvo uticati na rusku politiku u Ukrajinu je preuveličavanje“, rekao je Babič.

Analitičar se osvrnuo na podatke iz prošlosti, kada su se dogodile slične situacije.

“Rekao bih da je u istoriji postojalo još ovakvih događaja. Kada je dolazilo do sukoba između Rusije i Zapada, članovi opozicije, ponekad i liberali, su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima“, naglasio je Babič.

On je izjavio da je saglasan sa Mihajlom Kasjanovim, bivšim premijerom, da je veoma teško saznati ko stoji iza ubistva.

“Saglasan sam sa Kasjanovim da je teško utvditi ko se nalazi iza ubistva, ali mogu reći da je Putin posljednja osoba koja bi mogla da stoji iza toga i koja bi imala interes“, naveo je analitičar.

Kako Dmitri Babič naglašava, mediji sa Zapada igraju značajnu ulogu i ubistvo Nemcova stavljaju zajedno sa ratom u Ukrajini.

Nemcov nije imao političke uspjehe od 1990. godine, niti je bio popularan kod naroda. On nije bio uticajna ličnost, tako da su sada mediji sa Zapada odigrali značajnu ulogu. Oni okrivljuju Putina i Kremlj za rat u Ukrajini. Mislim da je to nepravedno“, zaključio je analitičar.

Podsjećamo, danas će se održati marš u znak sjećanja na ubijenog Borisa Nemcova. Kako su ruske vlasti javile, očekuje se da će učestvovati oko 50.000 ljudi.

Kako je juče ukrajinksi predsjednik Petro Porošenko izjavio, opozicionar Boris Nemcov ubijen jer je planirao da otkrije dokaze o umješanosti Rusije u rat u Ukrajini.

Izvor: b92.net

Portal Analitika