Društvo

Zbog ratnih zločina Interpol traži 12 crnogorskih državljana

Interpol je raspisao crvene potjernice za 12 crnogorskih državljana zbog navodnog ratnog zločina na Kosovu i Metohiji. Potjernice su raspisane po nalogu UNMIK-a, koji na Kosmetu obavlja posao u okviru još postojeće administracije UN-a. Na spisku lica koja se potražuju nalazi se i general Momir Stojanović, poslanik SNS-a u Skupštini Srbije i nekadašnji načelnik Vojnobezbjednosne agencije Vojske Jugoslavije.
Zbog ratnih zločina Interpol traži 12 crnogorskih državljana
Portal AnalitikaIzvor

Na potjernici Interpola su crnogorski državljani: Nikola Mićunović (63), Momčilo Stijović (47), Momčilo Novaković (57), Živko Vuksanović (53), Aleksandar Peković (37), Milutin Novaković (48), Mišo Popović (58), Dimitrije Rašović (50), Sreten Camović (68), Miladin Novaković (53), Dragan Peković (61) i Lazar Drašković (45). Takođe, potražuju se i Zoran Mirković (46), Predrag Stojanović (58), Muharem Ibraj (61) i Miraš Gegović (67), koji je uhapšen u Podgorici.

Optužnice su protiv njih podignute pred sudom u Đakovici, a terete se za ratni zločin protiv civila počinjen u aprili 1999. godine na području Reka Keć, kod Đakovice. Optuženi Zoran Mirković, prema saznanjima portala IN4S, preminuo je u Jagodini.

Predsjednik Saveza udruženja raseljenih Kosova i Metohije Milenko Jovanović kazao je da je na sceni više puta viđena zamjena teza.
„Dželat (OVK) se nastoji po svaku cijenu predstaviti žrtvom i obrnuto. Zapravo, ovim se samo odražava kontinuitet višedecenijske prepoznatljive politike albanskog ekstremističkog faktora u pokrajini koja nailazi na podršku neprincipijelnih, ali nažalost uticajnih međunarodnih organizacija. Ovoga puta providna podmetačina nelegalnog pokrajinskog pravosuša je pojačana solidarisanjem UNMIK-a i Euleksa sa institucijama kojima suštinski i dalje upravlja fiktivno raspuštena teroristička OVK. Naivno je povjerovati da su UNMIK i Euleks nasjeli na izmišljotine takozvanog suda u Đakovici. I to baš u praskozorje formiranja suda koji će suditi za zločine pripadnika OVK na Kosmetu. Ovo utoliko prije jer će se presude pirpadnicima i vođama OVK i te kako odraziti i na saveznike te terorističke organizacije iz perioda agresije NATO-a na SRJ. Zato je i nastala neviđena panika u Prištini i Briselu, pa tu i treba tražiti glavne razloge za brzopotezno sastavljanje lista za odstrjel Srba. Kako sam i ja Đakovčanin, lično poznajem sva lica iz Đakovice koja su se našla na Interpolovoj crvenoj potjernici i sa punom odgovornošću mogu da tvrdim da je riječ o uzornim ljudima i domaćinima koji su imali odlične odnose sa komšijama Albancima, a poznajem i puno Albanaca iz Đakovice koji će to potvrditi“, rekao je Jovanović za Dan.

Izvor: Dan

Portal Analitika