Kultura

Uzbudljiva kontemplacija svijeta Gordane Tomić

Donosim ciklus slika koji je prikazan u svijetu i koji se vratio kući, kao i jedan koji ovdje ima premijeru, pa potom iz Crne Gore ide u svijet. Nadam se da će biti prepoznata osnovna emocija zbog koje je cijela izložba i nazvana: "Iz Njujorka s ljubavlju", kazala je umjetnica Gordana Tomić na sinoćnjem otvaranju izložbe u galeriji diplomatske kule Atlas Capital Centra u Podgorici.
Uzbudljiva kontemplacija svijeta Gordane Tomić
Portal AnalitikaIzvor

Na dva nivoa galerije, Tomić se predstavila sa 18 slika apstraktnih motiva, uglavnom velikih formata, rađenih kombinovanom tehnikom. Do 11. marta, publika će imati mogućnost prva da vidi najnoviji ciklus "Njujork", kao i prethodni ciklus "Apstrakcije: Tragovi složenih iskušenja".

0103tomic2

- Na ovoj izložbi, slike složene u pažljivo aranžiranu cjelinu, čine vizuelno-semantički sklop koji sadrži kodirane poruke... Autorkina iskrenost, oličena u bezrezervnom davanju sebe svakoj slici, proizilazi iz potrebe za izrecivošću onog najličnijeg i empatične komunikacije sa Drugim. Ovo bi trebalo da bude potreba i svakog od nas, ali u vremenu čudne mješavine letargije i vrtoglavog ubrzanja, senzacionalizma i instant kulture, mi je često potiskujemo. Tim je dragocjenije i podsticajnije vidjeti radove Gordane Tomić okrenute ka najdubljem unutranjem i ka jednoj finoj, uzbudljivoj kontemplaciji svijeta - kazala je kustoskinja izložbe, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Pažnju prisutnih posebno je privukla slika "Sunset" (Zalazak sunca) nastala 2013. godine, čija je vrijednost ljetos u Njujorku procijenjena na 15.000 dolara.

0103tomic3

Prema najavama, dio sredstava od eventualne prodaje radova na ovoj izložbi biće donirane osnovnim školama "Milija Nikčević" u Nikšiću i "Oktoih" u Podgorici, čime Tomić želi da pomogne mlade talenate i ohrabri ih u opredjeljenju ka umjetnosti.

Foto: Dejan Kalezić

Portal Analitika