Svijet

„Brak iz pakla“: Boko haram i ID planiraju savez?

Pripadnici Boko Harama i ID-a poznati su po svojim okrutnim zločinima koji iz dana u dan šokiraju svijet. Prema saznanjima CNN-a, Boko Haram iz Zapadne Afrike planira da stupi u savez sa Islamskom državom.
„Brak iz pakla“: Boko haram i ID planiraju savez?
Portal AnalitikaIzvor

Posmatrači Boko Harama izvjestili su da pripadnici ove grupe koja "sije" strah u Zapadnoj Africi, sve češće kopiraju zločine ID-a, od kamenovanja žrtava do odrubljivanja glava onima koji se nađu na teritorijama koje osvajaju. Takođe, koriste društvene mreže kako bi "promovisali" svoje ideje.

U nedjelju je Afriqiyah Media, stranica Boko Harama, podijelila seriju tvitova u kojima podržavaju ID, a već ranije su objavili svoj pakt sa ID-om u decembru.

"Imamo srećnu vijest. Grupa Shurah vijeća je u fazi razmatranja i savjetovanja i uskoro ćemo vam saopštiti njihovu odluku o ulasku u respektabilni savez sa kalifatom Abu Bakra al-Baghdadija, Alah ga sačuvao", stoji u obavještenju Boko Harama od 9. februara.

Eskperti i posmatrači tvrde kako Boko Haram ubrzano korača prema ovom savezu i da je pitanje vremena kada će do njega doći.

Obje grupe "bore se protiv hrišćana i korumpiranih muslimana koji prate put kršćana", te ih uzimaju za taoce koje javno ubijaju.

Boko Haram je počeo da koristi simbole ID-a u medijskoj produkciji i operacijama. Takođe, podigli su i njihovu zastavu na granici Nigerije sa Kamerunom.

Predstavnici ID-a za sada ćute o svemu ovome. Možda zbog toga što su svjesni da Boko Haram ima veze s Al Qaidom s kojom se ID bori za prevlast. No, neki ugledni članovi ovog kalifata su izrazili svoju podršku mogućem savezu.

Direktor Američkog državnog centra za protivterorizam Nikolas Rasmusen kazao je Kongresu kako je "komunikacija između Boko Harama i drugih terorističkih partija sa sjeverozapada Afrike i sa ID-om povećana".

Ukoliko bi došlo do saveza, ID bi se proširio na Kamerun, Čad i Niger što bi ih približilo Tunisu i Libiji u kojima ID ima pristalica. Između 2.500 i 3.000 Tunižana otputovalo je u Irak i Siriju kako bi im se pridružili.

Zapadni mediji ovaj mogući pakt nazvali su "brakom iz pakla".

Izvor: klix.ba

Portal Analitika