Društvo

BURIĆ: Otkud imovina države Crne Gore u vlasništvu SPC?

Crnogorska nacija ne može ostati i dalje jedina slovenska pravoslavna nacija bez svoje crkve. Crnogorska crkva ne samo što je bila autokefalna, ona je bila samostalna-autohtona i državna, što je vrlo bitno znati. Zato, bez obzira na to da li je neko priznaje ili ne, njena imovina je njena, kaže profesor Burić.
BURIĆ: Otkud imovina države Crne Gore u vlasništvu SPC?
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Savjeta komisije za izradu DUP-a Glava Zete-Manastir Ostrog prof. dr Mihailo Burić, kazao je da je začuđen informacijom da je Manastir Ostrog vlasništvo Srpske parvoslavne crkve.

„Vidim da je moje obraćanje Opštini Danilovgrad, u vezi izrade DUP “Glava Zete -Ostrog”, izazvalo mnoga interesovanja. Sticajem okolnosti zadužen za praćenje pomenutog DUP-a, i uzgred izrazio čudenje, otkud imovina države Crne Gore, još iz vremena Knjaževine-Kraljevine, države međunarodno priznate, sad odjedanput vlasništvo Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Burić za Portal Analitika.

On je reagovao na izjavu protojereja stavrofora prof.dr Borisa B. Brajovića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Nikšiću, koji je rekao da je po Mihailu Buriću, Sveti Vasilije zapravo bio državni namještenik opštine Danilovgrad, „koja nije uzgred rečeno ni postojala sredinom 17. vijeka, ili možda države Crne Gore, kojoj će Brda pristupiti vijek poslije“.

Pogrešni imidž države Srbije: Prema Burićevim riječima, stil autora i komentatora obraćanja, koji je upućen opštini Danilovgrad, a ne njima, ipak zahtijeva dopunu, kojom se inače nije imao namjeru baviti.

„Ni najmanje me ne fascinira, na ovim prostorima već odavno prepoznata nasilnost, pravna ili crkvena ekvilbristika, pa se takvim tonovima neću ni baviti. Srbiju sam, na neki način. smatrao uvijek svojom drugom domovinom, zbog toga što sam u njoj proveo lijepe dane mladosti i školovanja, i zbog toga sto u njoj živi veći dio moje šire familije. Zato mi je žao što se stvaraju o njoj produženi pogrešni imidži, određenim manifestacijama, nekako ispada u ime nje, koji joj ne pripadaju, naveo je Burić.

On je kazao da je Srbija lijepa zemlja, a ne zemlja vrijeđanja, hegemonije i otimanja,

„I naravno, smatram da sve to nema nikakve veze sa državnom imovinom Crne Gore, niti sa Srbijom, pa time valjda ni sa crkvom, istakao je Burić.

Istorija stvaranja Crne Gore: On je podsjetio da je po osnovu svojih univerzitetskih obaveza, lično napisao Geografsko-istorijski atlas Crne Gore.

„Pri čemu sam se upoznao sa mnogim činjenicama o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Javnost treba da zna činjenice, a ne da se uvredama i nasiljem rješavaju stvari. Detalji koje iznosim su za širu javnost, ne za “branitelje”, kako bih opravdao svoj stav u tekstu kojim sam se obratio Opštini Danilovgrad, a ne njima, objasnio je Burić, podsjetivši na neke istorijske činjenice.

„Stvaranje crnogorske države, srednjevjekovno-savremene, ne uzimajući u obzir Duklju, počinje sa Crnojevićima. Ivan Crnojević je sagradio Cetinjski Manastir. Mogao je on biti Srbin, Crnogorac, Francuz, ali on je stvorio embrion crnogorske države, koja je u daljem razvoju i procesu, međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, u istorijskom pogledu, ne tako davne 1878. godine. Izvjesno vrijeme, državom je vladala teokratska vlast. To je period kada su država i crkva bili jedno. Nakon uspostavljanja svjetovne vlasti, pravo korišćenja državnih –crkvenih objekata preneseno je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, podvukao je Burić.

Nakon toga, kako je objasnio u reagovanju, nastupa period Kraljevine Jugoslavije i “nestanak”  Crnogoraca-državljana Crne Gore, bez obzira na porijeklo.

Obnavljanjem države anulirani svi procesi: „Obnavljanjem crnogorske drzave, 2006. godine, anulirani su svi prethodni procesi iz doba Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG.To po automatizmu valjda znači i vraćanje prava na imovinu. Obaviješten sam da je 2006. godine, Crna Gora međunarodno priznata u sadašnjim granicama, iako ta informacija nije doprla do nekih. Vezivanje državnosti za nacionalnost, tako ubitačno i anahrono, stvara terete kod mnogih ljudi. Šta li su Brazil i Australija?Tesla je živio u Americi, ali Amerika nije postala Srbija. Da li  Amerika treba da bude Kenija posto joj je predsjednik Obama. I ko nije znao da se zna: za Cetinjski Manastir je sve jasno-stvoren je sa Crnom Gorom, a za Manastir Ostrog da se zna- on od poslije 1796. godine pripada Crnoj Gori iz vremena Vladikata, a naravno i 1878. godine, kada je Crna Gora međunarodno priznata, i naravno 2006. godine, kada je Crna Gora vratila samostalnost, Cemu ružne riječi, činjenice valjda treba da nas vode, a ne nasilje, zapitao se Burić.

Crnogorci ne mogu biti jedina nacija bez crkve: On je kazao da Crnogorska nacija ne moze ostati i dalje jedina slovenska pravoslavna nacija bez svoje crkve, i da se očekuje bratska pomoć Srpske pravoslavne crkve.

„Crnogorska crkva ne samo što je bila autokefalna, ona je bila samostalna-autohtona i državna, što je vrlo bitno znati. Zato, bez obzira na to da li je neko priznaje ili ne, njena imovina je njena. I to nema veze sa autokefalnošću (kako smo vidjeli, ona je istovremeno i državna). Imovina Crnogoske pravoslavne crkve je, predhodno, bila imovina države-knjaževine i kraljevine Crne Gore, koja je nakon prestanka teokratske vladavine predata crkvi na upravljenje, pa se posredno ne moze otuđiti drzavna imovina bilo kojoj stranoj crkvi ili drzavi. Crnogorska drzava ima svoju teritorijalnu i upravnu istoriju, objasnio je Burić.

Teokratska vlast, u kojoj su crkva i država bili jedinstveni i po upravi i po imovini, je funkcionisala sve do  knjaza Danila, kada se odvaja crkvena i svjetovna vlast.

„Sve do tada po prirodi stvari drzavna i crkvena imovina je bila jedinstvena.Kasnije je država prenijela pravo korišćenja imovine crkvi,ali Crnogorskoj, ne ni jednoj drugoj. Nakon 1918. godine, poslije formiranja kraljevine Jugoslavije, se anektira Crnogorska pravoslavna crkva. Takođe, postoje dokazi o Ustavu Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, Ustav Knjaževine Crne Gore koji definiše Crnogorsku crkvu i njen položaj, Vaseljenska Sintagma (po Nikodinu Milašu) o autokefalnosti Crnogorske crkve, Službeni list Kraljevine Jugoslavije u kojem Kralj Aleksandar formira novu Srpsku crkvu uz anektiranje Crnogorske, i mnogo drugih dokumenata sa kojim javnost Crne Gore i Srbije nije upoznata. Može biti raznih teorija o crkvi, ali o imovini i vlasništvu u ovom slučaju, postoji samo jedna istina. Sticajem okolnosti ukuljučen sam u ovu temu. Nemam namjeru se vise javljati povodom nje. Neka to rade oni koji treba da rade.I gospodo, koji se obraćate meni, nijesam ja tema, tema je čije je vlasništvo, ono što je imovina države Crne Gore. Bavite se time a ne mojim pismom Opštini Danilovgrad“, zaključio je Burić.

P.Z.

Portal Analitika