Svijet

Porošenko: Njemcov ubijen zbog dokaza o umiješanosti Rusije u sukobe u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je ruski opozicioni lider Boris Njemcov ubijen jer je planirao da objavi dokaze o ruskoj umiješanosti u sukob u Ukrajini.
Porošenko: Njemcov ubijen zbog dokaza o umiješanosti Rusije u sukobe u Ukrajini
Portal AnalitikaIzvor

Porošenko je odao počast Njemcovu, koji je sinoć ubijen u Moskvi, i istakao da mu je taj žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina prije nekoliko sedmica rekao kako ima dokaze o ruskoj ulozi u Ukrajini i da namjerava da ih objavi, prenosi portal Index.

- Rekao je da će iznijeti uvjerljive dokaze o umiješanosti ruske vojske u Ukrajini. Nekoga je to jako zabrinulo... Oni su ga ubili - rekao je Porošenko tokom posjete gradu Viniciji.

Više od 5.600 ljudi poginulo je od početka pobune proruskih separatista, na istoku Ukrajine, u aprilu prošle godine, do koje je došlo nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča u Kijevu i ruskog pripojenja Krima.

Kijev i zapadni saveznici tvrde da pobunjenike finansira i naoružava Moskva, koja to poriče, tvrdeći da teško naoružani borci, koji na uniformama nemaju nikakva obilježja, nijesu ruski vojnici.

Portal Analitika