Region

Beograd: O rehabilitaciji Draže iz početka, sukob članova SRS-a i SUBNOR-a

Postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića formalno je počeo iz početka pred Višim sudom u Beogradu. Dok je zasjedanje bilo u toku ispred zgrade suda došlo je do verbalnog sukoba pristalica SRS Vojislava Šešelja i članova SUBNOR.
Beograd: O rehabilitaciji Draže iz početka, sukob članova SRS-a i SUBNOR-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objasnio predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Aleksandar Trešnjev, cijeli postupak se ponavlja jer je izmjenjen sastav vijeća, te je neophodno ponoviti uvodna izlaganja i izvođenje dokaza.

Zastupnik predlagača zahtjeva za rehabilitaciju, profesor beogradskog Pravnog fakulteta Oliver Antić, zatražio je da se ne izvode ponovo dokazi koji su ranije tokom postupka izvedeni, nego da se zbirno pročitaju, o čemu je vijeće odbilo da se izjasni prije iznošenja uvodnih riječi.

Sukob pristalica SRS-a i članova SUBNOR-a: Dok je zasjedanje bilo u toku ispred zgrade suda okupilo se oko stotinu građana. Tom prilikom  došlo je do verbalnog sukoba pristalica SRS Vojislava Šešelja i članova SUBNOR. Veliki broj policajaca ipak je uspješno razdvojio suprotstavljene strane, prenose srpski mediji.cetnici2

Sukobljene strane razdvajaju jake policijske snage, koje su osim ispred zgrade Palate pravde u Beogradu, bile raspoređene i po okolnim ulicama.

Na platou se pojavio i sam Vojislav Šešelj praćen povicima: "Vojo, vojvodo", dok subnorovci skandiraju: "Ustaše i četnici zajedno ste bježali". Šešelj je u zgradu suda ušao sa nekoliko članova SRS.

Ravnogorce, koji su glasno pjevali stare četničke pjesme "od Topole, pa do Ravne gore", "Ko to kaže, ko to laže" i uzvikuju "Živio đeneral Draža", "Živio kralj" i "Živ je Draža dok je radikala", pokušavli su da nadjačaju "partizani", koji su vikali: "Strijeljaj, postroji, da četnik ne postoji" i "Idite na Adu, da tražite Dražu"...subnor

Zahtjev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića podnijeli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtjevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu.

B92, RTS, foto: E-novine

Portal Analitika