Društvo

Ispraćen II kontigent VCG u misiju „Resolute Support“ u Avganistan

Svečani ispraćaj II crnogorskog kontingenta u misiju “Resolute Support – RS” u Avganistanu upriličen je danas na Vojnom aerodromu u Golubovcima.
Ispraćen II kontigent VCG u misiju „Resolute Support“ u Avganistan
Portal AnalitikaIzvor

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić, istakao je da iskustva stečena u ISAF misiji imaju nemjerljiv značaj u obuci i edukaciji naših pripadnika, unapređenju sposobnosti vojske i ukupnoj reformi sistema odbrane u Crnoj Gori.

Samardžić je dodao da uvažavajući napore koje NATO i partnerske zemlje ulažu kako bi Avganistan učinili sigurnijim i prosperitetnijim, Vojska Crne Gore nastavlja doprinos i u okviru nove misije “Resolute Support”, nakon okončanja mandata ISAF misije.

“ Odlučili smo se za zahtjevan zadatak zaštite savezničkih timova koji realizuju obuku, savjetovanje i podršku snagama Avganistanske nacionalne armije. Posebno želim istaći da će naši štabni oficiri i podoficiri biti dio zajedničkog projekta zemalja članica Američko-jadranske povelje, poznatije kao A-5 inicijativa”, kazao je admiral Samardžić.

Načelnik Generalštaba je pripadnicima II crnogorskog kontingenta u RS misiji poručio:

‚‚Od vas zahtijevam da budete savjesni i odgovorni u izvršavanju postavljenih zadataka i da na terenu primjenjujete znanja i vještine koja ste sticali i uvježbavali tokom preduputne obuke. Isto tako značajna mora biti i vaša obaveza da na svakom koraku poštujete i uvažavate kulturu, tradiciju i običaje ponosnog avganistanskog naroda. Na taj način ćete u najboljem svijetlu predstaviti svoju vojsku, svoj narod i svoju državu", zaključio je admiral Samardžić.

Komandant II kontingenta major Enes Murić izrazio je zahvalnost Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Crne Gore na ukazanom povjerenju.

‚‚Pripremajući se za ovaj zahtjevan zadatak u prethodnom periodu, svi zajedno, pomažući jedni drugima, uložili smo maksimum napora da današnji dan dočekamo spremni i puni samopouzdanja. U predhodna četiri mjeseca na obuci u zemlji i inostranstvu svi pripadnici kontigenta su pokazali ogromnu volju i svojim radom i trudom zaslužili da danas stoje u ovom stroju. Stvorili smo jak kolektiv, spreman da odgovori na sve izazove koji stoje pred nama što je garant za uspješno izvršenje svih zadataka u misiji", istakao je major Murić.

U narednim danima, shodno planiranoj dinamici primopredaje dužnosti, pripadnici II kontingenta će primiti dužnost od pripadnika I crnogorskog kontingenta, koji su trenutno angažovani u RS misiji.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori: ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Perić, zamjenik ambasadorke SAD-a B. Bix Aliu, zamjenik ambasadorke SR Njemačke Uwe Meerkotter; konzul u ambasadi Mađarske Gardoš Bela, kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, te komndanti i komandiri jedinica Vojske Crne Gore.

Portal Analitika