Društvo

Radonjićev „Socijalizam u Crnoj Gori“ predstavljen u Matici crnogorskoj

Studija akademika Radovana Radonjića „Socijalizam u Crnoj Gori“ predstavljena je u sinoć Matici crnogorskoj. O djelu koje ima karakter istoriografske i politikološke hrestomatije govorili su dr Dušan Ičević, Marko Špadijer, Ilija Despotović i Vlatko Simunović.
Radonjićev „Socijalizam u Crnoj Gori“ predstavljen u Matici crnogorskoj
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Urednik knjige „Socijalizam u Crnoj Gori“ Marko Špadijer kazao je da će ona mladima koji socijalizam u Crnoj Gori doživljavaju kao istoriju, pomoći da formiraju sud o tom periodu.

-Knjiga nije napisana kao lament nad jednim vremenom i društvenim prilikama, niti kao optužba na nosioce ideja i prakse jednog sistema koji se raspao, već kao slika Crne Gore u vremenu od 1945. do 1989. Godine. Ona je, moglo bi se reći, ogledalo jednog vremena. Ogledalo koje je razbijeno u paramparčad, ali se još pruža prilika da se u njemu ogledamo – kazao je Špadijer, podsjećajući da su socijalističke ideje prihvaćene u tradicionalnom  i siromašnom crnogorskom društvu kao ideje pravednosti i vraćanja nacionalnog ponosa.

Novinar Pobjede Vlatko Simunović kazao je da su spoznaje o socijalizmu u Crnoj Gori, na koje upućuje djelo akademika Radovana Radonjića važne za potpunije razumijevanje mogućnosti koje građanima Crne Gore stoje na raspolaganju ako hoće da vlastitu sudbinu zadrže u svojim rukama.

- Socijalizam je bio moguć jer ideje socijalne pravde i kolektivne slobode temeljno određuje političku kulturu Crne Gore.  Birajući i socijalizam mi u Crnoj Gori nijesmo morali da žrtvujemo jedne vrijednosti u ime drugih. Jednakost je vjekovima činila osnovu crnogorskog identiteta  i bila unutrašnji orjentir unutar  njihove humane i pravedne zajednice - istakao je Simunović. 

Dr Dušan Ičević je kazao da su ljudska potreba i naučna pobuda navele Radovana Radonjića da se usudi i upusti u istraživanje čovjekove žudnje za društvom slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti.

-Očigledna je namjera autora je da pokaže kako Crna Gora baštini najbolje evropske civilizacijske tekovinje i stvara sopstvene vrijednosti. Vrijedno je što skida mitske zanose sa istorijskih događaja i istaknutih ličnosti - saopštio je Ičević.

On je naglasio da je studija „Socijalizam u Crnoj Gori“ podsjetnik na bitne društvene odnose, pojmovnik za osnovne kategorije koje su u njoj raščlanjene i upitnik u kome su odgovori potpuni, pouzdani i nagoviješteni.

-Autor nesprestano vodi dokazni postupak koji omogućuje da se iskažu, sučele, po potrebi ospore brojna mišljenja, stvori sopstveni stav. Čitaoci i sami imaju priliku da učestvuju u dokazivanju i prosuđuju valjanost ispisa – rekao je Ičević.

Akademik Radovan Radonjić zahvalio se na trudi u razumijevanju „Matici crnogorskoj“ koja je objavila knjigu „Socijalizam u Crnoj Gori“.  Da je napiše motivisali su ga obzir prema državi u kojoj je proveo najveći dio života, obaveza prema ideji socijalizma i organizaciji koja je baštinila i dug prema  dijelu svog naučnom opusu čiji je jedan dio njom zaokružen. Važan mu je bio i odgovora na pitanje  gdje se Crna Gora danas nalazi u odnosu na najveću ideju koju je čovječanstvo do sada imalo - ideju slobode, pravde i jednakosti.

V. S.

 

 

Portal Analitika