Crna hronika

Snimak sa saslušanja Vlaovića prepisan, primjerak CD-a imaju i stranke

Portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović kazala je danas da je snimak sa saslušanja bivšeg zaštićenog svjedoka u slučaju “Šćekić” Zorana Vlaovića u cjelini prepisan i da se po primjerak CD-a sa pretresa od 22. marta 2008. godine već nalazio kod stranaka u sporu, te da je za potrebe slučaja mogao biti pribavljen. Time je, kako kaže, isključena svaka mogućnost bilo kakve manipulacije snimkom.
Snimak sa saslušanja Vlaovića prepisan, primjerak CD-a imaju i stranke
Portal AnalitikaIzvor

Muzurović je podsjetila da je saslušanje Vlaovića na glavnim pretresima pred Višim sudom u Podgorici obavljeno je 5, 12. i 22. marta 2008. godine  i da je saslušanje audio-vizuelno snimljeno u skladu sa čl. 212 st. 1 Zakonika o krivičnom postupku.

“Na osnovu čl. 212 st. 6. istog Zakonika snimak je u cjelini prepisan i time obezbijedjen, što je i svrha ove odredbe, jer prepisom ne samo što se obezbjeđuje bolje korišćenje tako registrovanog iskaza u dokaznom postupku, već se i obezbjeđuje veći stepen dokazne kredibilnosti i eliminiše mogućnost bilo kakve manipulacije snimkom”, kazala je Muzarović.

Ona ističe da su prepisi saslušanja zaštićenog svjedoka čitani su na svim dosadašnjim pretresima u dokaznom postupku pred prvostepenim sudom i da niko nikada nije osporio autentičnost istih.

“Kod činjenice da je ovaj dokaz upravo obezbijeđen u  zakonitoj i pismenoj formi, time je isključena mogućnost da se CD može uništiti ili skloniti i što se, osim toga, po primjerak CD-a sa pretresa od 22. marta 2008. godine već nalazio kod stranaka, pa je za slučaj potrebe svakako mogao biti pribavljen i korišćen u postupku shodno čl. 127. Sudskog poslovnika”, zaključila je Muzarović.

Podsjećamo, Apelacioni sud  je danas osudio Sašu Boretu, Ljuba Bigovića, Milana Šćekića i Ljuba Vujadinovića na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. To je četvrta presuda u ovom predmetu, a prvo suđenje počelo je još u martu 2007. godine.

Portal Analitika