Crna hronika

Za ubistvo Šćekića po 30 godina zatvora

Apelacioni sud osudio je danas Sašu Boretu, Ljuba Bigovića, Milana Šćekića i Ljuba Vujadinovića na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.
Za ubistvo Šćekića po 30 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

To je četvrta presuda u ovom predmetu, a prvo suđenje počelo je još u martu 2007. godine.

U završnim riječima tužilaštvo i sestra ubijenog Šćekića Slavica, ponovili su da je krivica optuženih dokazana, pa očekuju da Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović budu osuđeni na po 30 godina zatvora. Branioci optuženih tvrde da je dokazana nevinost njihovih branjenika, pa su očekuivali oslobađajuće presude.

Podsjećamo da je Vrhovni sud ukinuo osuđujuće presude za  ubistvo policijskog funkcionera, sa obrazloženjem da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave koje su svjedoci Žarko Radulović i  Zoran Vlaović dali  tužiocu. Oni su obrazložili da se u postupku donošenja prvostepene i drugostepene presude, nije  sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, zbog čega se  nijesu mogli koristiti kao dokazi obavještenja koja su dvojica pomenutih svjedoka dali specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka. 

Ovo je četvrta presuda u ovom predmetu, a prvo suđenje počelo je još u martu 2007. godine. Samu istragu, ali i čitav sudski proces sve ove godine pratili su brojni skanadali za koje niko nije snosio odgovornost. Dvoje od troje sudija zbog čijih katastrofalnih grešaka su ranije presude oborene više nijesu sudije, ali ne zato što su kažnjeni zbog očiglednih propusta koje su učinili, a na koje je ukazano u odlukama kojima su njihove presude oborene, već su sudijsku funkciju napuštili svojevoljno.

Šćekića su ubice sačekale u blizini njegove kuće u dok je prilazio kapiji, nepun sat iza ponoći, pucali su mu u leđa. Ispaljeno je čak 20 metaka. Šćekića je pogodilo 19.

Samo pola godine nakon zločina policija i tužilaštvo pohapsili su osumnjičene i poručili da je slučaj potpuno rasvijetljen. Skoro 10 godina kasnije još se čeka na pravosnažnu sudsku odluku, ali i na istinu o ovom brutalnom zločinu.

Sve dosadašnje presude bile su osuđujuće, ali su sve pale zbog brojnih nezakonitosti u postupanju nižestepenih sudova.

Portal Analitika