Crna hronika

Danas presuda optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića

U Apelacionom sudu danas će biti izrečena presuda optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, koji je brutalno ubijen iz zasjede, na pragu porodične kuće u podgoričkom naselju Tološi, 30. avgusta 2005. godine.
Danas presuda optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića
Portal AnalitikaIzvor

Ovo će biti četvrta presuda u ovom predmetu, a prvo suđenje počelo je još u martu 2007. godine. Samu istragu, ali i čitav sudski proces sve ove godine pratili su brojni skanadali za koje niko nije snosio odgovornost. Dvoje od troje sudija zbog čijih katastrofalnih grešaka su ranije presude oborene više nijesu sudije, ali ne zato što su kažnjeni zbog očiglednih propusta koje su učinili, a na koje je ukazano u odlukama kojima su njihove presude oborene, već su sudijsku funkciju napuštili svojevoljno.

Na optuženičkoj klupi su Budvanin Saša Boreta, Baranin Ljubo Bigović, Beranac Milan Šćekić Čila i Podgoričanin Ljubo Vujadinović. Boreta i Bigović terete se da su organizovali ubistvo Šćekića nakon što je on došao do dokaza da iza “bombaških” napada na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima stoje njih dvojica. Prema optužnici, napadi na “Splendid” su uslijedili nakon što su investitori hotela odbili Boretinu ponudu da za dva i po miliona eura kupe kuću i imanje njegovog rođaka, tik uz dvorište hotela.

Za “bombaške napade” optužen je Baranin Alan Kožar koji je već i “odležao” kaznu na koju je osuđen - šest godina i 10 mjeseci zatvora. U ponovljenom postupku i njemu je ponovo suđeno.

Milan Šćekić – Čila je optužen da je plaćenik koji je ubio Šćekića, a Vujadinović da mu je bio pomagač.

Šćekića su ubice sačekale u blizini njegove kuće u dok je prilazio kapiji, nepun sat iza ponoći, pucali su mu u leđa. Ispaljeno je čak 20 metaka. Šćekića je pogodilo 19.

Samo pola godine nakon zločina policija i tužilaštvo pohapsili su osumnjičene i poručili da je slučaj potpuno rasvijetljen. Skoro 10 godina kasnije još se čeka na pravosnažnu sudsku odluku, ali i na istinu o ovom brutalnom zločinu.

Sve dosadašnje presude bile su osuđujuće, ali su sve pale zbog brojnih nezakonitosti u postupanju nižestepenih sudova.

 

Portal Analitika